Ongeveer de helft van de mensen met MS krijgt tijdens de ziekte te maken met cognitieve problemen. Dit zijn bijvoorbeeld problemen met het denken, zoals trager denken en dingen vergeten. De gevolgen van deze cognitieve problemen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven, zowel thuis als op het werk. Ondanks dat een grote groep mensen met MS te maken krijgt met cognitieve problemen, is er nog steeds veel onduidelijk over dit onzichtbare symptoom van MS.

Om deze onduidelijkheden weg te nemen, bezoekt een team van wetenschappers in 2024 maar liefst 20 locaties in Nederland om mensen met MS en hun zorgverleners te vertellen over hoe je cognitieve problemen het beste kunt herkennen. Zij vertellen wat eraan te doen is en nemen het publiek mee naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten rondom cognitieve revalidatie bij mensen met MS.

De Cognitietour 2024 is een initiatief van prof. Hanneke Hulst (Universiteit Leiden). Samen met haar team, MindS-lab (www.mindslab.nl) en collega’s uit het MS Centrum Amsterdam zullen zij het land doorreizen. Op elke locatie wordt er een lezing verzorgd. Na de lezing is er gelegenheid om in kleinere groepjes met een wetenschapper in gesprek te gaan tijdens de zogenaamde meet-the-scientist sessie. Voor dit laatste onderdeel zijn beperkte plekken beschikbaar. De wetenschappers die in Deventer komen zijn Menno Schoonheim, Pauline Waskowiak en Amber van der Kruit.

Op zaterdag 22 juni is  de MS Cognitietour 2024 in het Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkesteinlaan 75 in Deventer. Deze ochtend wordt georganiseerd door het team van de Cognitietour 2024, het Deventer Ziekenhuis en de MS Vereniging. Toegang is gratis. De lezing begint om 11.00 uur waarna het gedeelte meet-the-scientistis  volgt dat om ongeveer 13.00 uur zal zijn afgelopen. Aanmelden is verplicht. Om u aan te melden kunt u een e-mail sturen aan: overijsselzuid@msvereniging.nl.