Behandeling en zorg

Hulpmiddelen bij MS-klachten

Bij MS maken hulpmiddelen het leven makkelijker. Welk hulpmiddel geschikt voor je is, hangt af van je klachten. Je zorgverlener geeft hierover advies.

In het kort

  • De klachten die je door MS hebt, bespreek je met je MS-zorgverlener. Samen zoek je naar een passende behandeling of oplossing.
  • Hulpmiddelen kunnen helpen bij verschillende MS-klachten. Je zorgverlener adviseert je hierover.
  • Voorbeelden van hulpmiddelen zijn een douchestoel en een scootmobiel.
  • Hulpmiddelen worden soms vergoed, bijvoorbeeld door de gemeente.

MS: verschillende klachten

MS, multiple sclerose, is een ziekte die allerlei verschillende klachten geeft. Van loopproblemen tot spasmen, van oogklachten tot blaas- en darmproblemen. Welke MS-klachten je ook hebt, ze kunnen voor veel problemen zorgen in je dagelijks leven. > Meer over klachten bij MS

Een zorgverlener voor elke klacht

Het is belangrijk om je MS-klachten te bespreken met de MS-verpleegkundige, neuroloog of huisarts. Het kan zijn dat je dan wordt doorgestuurd naar een andere zorgverlener. Heb je bijvoorbeeld oogklachten, dan ga je naar een oogarts. Ook zijn er verschillende therapeuten die je kunnen helpen, zoals een fysiotherapeut of een psycholoog.

Hulpmiddelen om je leven makkelijker te maken

Een arts kan je medicijnen geven, een therapeut kan je klachten behandelen met een bepaalde therapie. Maar er zijn ook allerlei hulpmiddelen om het leven met MS makkelijker en prettiger te maken. Bijvoorbeeld een douchestoel, een rollator, een scootmobiel of een computer met spraakherkenning. Samen met je zorgverlener kijk je welk hulpmiddel het best bij je MS-klachten past.

Bij welke MS-klachten kan een hulpmiddel helpen?

Hieronder zie je bij welke MS-klachten een hulpmiddel kan helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren:

Vergoeding van hulpmiddelen

Hulpmiddelen kosten uiteraard geld. De zorgverzekering kan een vergoeding geven, afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Ook de gemeente kan financiële hulp bieden. Dit geld komt uit een speciale pot: de Wmo, voluit de Wet maatschappelijke ondersteuning. En ten slotte helpt het soms om de kosten als aftrekpost op te voeren in je belastingaangifte.

Heb je hulpmiddelen nodig, zoek dan goed uit of je ze vergoed kunt krijgen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024

Lees meer over MS-klachten behandelen

Volgend artikel