Behandeling en zorg

Medicijnen bij MS-klachten

MS is een ziekte die heel verschillende klachten geeft. Welke klachten zijn te behandelen met medicijnen?

In het kort

  • De klachten die je door MS hebt, bespreek je met je MS-zorgverlener. Samen zoek je naar een passende behandeling of oplossing.
  • Medicijnen helpen om bepaalde MS-klachten tegen te gaan.
  • Voorbeelden van medicijnen tegen MS-klachten zijn spierontspanners en antidepressiva.
  • Medicijnen tegen MS-klachten zijn geen MS-remmers. Ze vertragen het ziekteverloop dus niet.

MS: verschillende klachten

MS, multiple sclerose, is een ziekte die allerlei verschillende klachten geeft. Van vermoeidheid tot stijve spieren, van oogklachten tot blaas- en darmproblemen. Welke MS-klachten je ook hebt, ze kunnen voor veel problemen zorgen in je dagelijks leven. > Meer over klachten bij MS

Een zorgverlener voor elke klacht

Het is belangrijk om je MS-klachten te bespreken met de MS-verpleegkundige, neuroloog of huisarts. Het kan zijn dat je dan wordt doorgestuurd naar een andere zorgverlener. Heb je bijvoorbeeld oogklachten, dan ga je naar een oogarts. En met blaasproblemen kom je vaak terecht bij een uroloog. Daarnaast zijn er nog verschillende therapeuten die je kunnen helpen.

Medicijnen bij MS-klachten

Een arts kan je MS-klachten behandelen met medicijnen. Die zorgen ervoor dat je klachten minder worden of helemaal overgaan. Voorbeelden van medicijnen tegen MS-klachten zijn: spierontspanners, steroïden en antidepressiva.

Medicijnen tegen MS-klachten zijn geen MS-remmers

Medicijnen die bedoeld zijn om MS-klachten tegen te gaan, zijn geen MS-remmers. Ze hebben dus geen invloed op het verloop van de ziekte zelf. Maar ze kunnen wel de kwaliteit van je leven flink verbeteren.

Andere behandelingen bij MS-klachten

Medicijnen zijn niet de enige manier om MS-klachten tegen te gaan. Er zijn ook andere behandelingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan therapieën zoals fysiotherapie of psychotherapie. Samen met je MS-zorgverlener kijk je welke behandeling het best bij je klachten past. En welke hulpmiddelen je misschien nodig hebt om het leven met MS makkelijker te maken.

Medicijnen en bijwerkingen

Bij MS kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die bij iedereen weer anders zijn. Wat zijn jouw ervaringen met medicijnen? Hoe ga je om met bijwerkingen?

Bekijk de groep

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024

Lees meer over MS-klachten behandelen

Volgend artikel