Behandeling en zorg

Naar een therapeut bij MS-klachten

Therapeuten kunnen je MS-klachten behandelen met een allerlei therapieën. Bij welke klachten kan therapie helpen?

In het kort

  • De klachten die je door MS hebt, bespreek je met je MS-zorgverlener. Samen zoek je naar een passende behandeling of oplossing.
  • Een therapeut kan je MS-klachten behandelen met een bepaalde therapie.
  • Voorbeelden van therapieën bij MS-klachten zijn fysiotherapie en logopedie.

MS: verschillende klachten

MS, multiple sclerose, is een ziekte die allerlei verschillende klachten geeft. Van loopproblemen tot spasmen, van oogklachten tot blaas- en darmproblemen. Welke MS-klachten je ook hebt, ze kunnen voor veel problemen zorgen in je dagelijks leven. > Meer over klachten bij MS

Een zorgverlener voor elke klacht

Het is belangrijk om je MS-klachten te bespreken met de MS-verpleegkundige, neuroloog of huisarts. Het kan zijn dat je dan wordt doorgestuurd naar een andere zorgverlener. Heb je bijvoorbeeld oogklachten, dan ga je naar een oogarts. Ook zijn er verschillende therapeuten die je kunnen helpen, zoals een fysiotherapeut, een logopedist of een psycholoog.

Naar een therapeut bij MS-klachten

Een therapeut kan je MS-klachten behandelen met een bepaalde vorm van therapie. Dit zorgt ervoor dat je klachten minder worden of helemaal overgaan. Voorbeelden van therapieën bij MS-klachten zijn: fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en psychotherapie.

Andere behandelingen bij MS-klachten

Therapie is niet de enige manier om MS-klachten tegen te gaan. Er zijn ook andere behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld met medicijnen. Samen met je MS-zorgverlener kijk je welke behandeling het best bij je klachten past. En welke hulpmiddelen je misschien nodig hebt om het leven met MS makkelijker te maken.

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024

Lees meer over MS-klachten behandelen

Volgend artikel