Behandeling en zorg

Wanneer welk medicijn?

MS-remmende medicijnen verschillen onder andere in werking en bijwerkingen. Samen met de arts bespreek je welke behandeling het beste bij je past.

In het kort

  • De keuze voor de behandeling van MS is persoonlijk. Het hangt af van dingen zoals de vorm van MS en hoe actief de MS is.
  • Wanneer iemand zwanger wil worden of borstvoeding wil geven, is het advies te stoppen met MS-remmende medicijnen of over te gaan op andere medicatie.
  • Het is handig om vooraf na te denken over vaccinaties, bijvoorbeeld als je nog op reis wilt gaan.

Welke behandeling past bij jou?

Er zijn verschillende soorten medicijnen om MS, multiple sclerose, te remmen. Er is niet één medicijn dat voor iedereen werkt. De arts kijkt onder andere naar hoe actief de MS is. Welke medicatie voor jou het beste werkt, hangt af van een aantal dingen:

  • welke vorm van MS je hebt
  • welke klachten je hebt door MS
  • hoeveel zenuwschade je al hebt door MS
  • welke bijwerkingen de medicijnen kunnen hebben
  • welke manier van toedienen voor jou werkt

Zwangerschap, borstvoeding en MS-remmers

Voor vrouwen met MS die zwanger willen worden of borstvoeding willen geven is het advies om te stoppen met MS-remmende medicijnen of over te gaan op mildere medicatie die veilig is tijdens de zwangerschap. Bespreek een eventuele kinderwens voor de start van de medicatie met de arts.

Vaccinaties en MS-remmers

MS-remmende medicijnen kunnen de werking van sommige vaccinaties verzwakken. Bijvoorbeeld vaccinaties die je nodig hebt om naar bepaalde landen te reizen. Het is daarom handig om toekomstige reisplannen te bespreken met je arts. Je kunt je laten vaccineren voor de start van de behandeling met MS-remmers. 

PML

Progressieve multifocale leuko-encefalopathie, PML, is een ernstige herseninfectie die wordt veroorzaakt door een virus. Maar niet iedereen met dit virus krijgt PML. Wel kunnen sommige MS-remmende medicijnen het afweersysteem op zo'n manier verzwakken dat de kans op PML toeneemt. Daarom test de arts regelmatig op het virus bij het gebruik van bepaalde medicijnen.

Artikel met medewerking van:

  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2024

Lees meer over MS remmen

Volgend artikel