Behandeling en zorg

De medische richtlijn voor MS

Een medische richtlijn is geschreven door en voor zorgverleners. Er staan aanbevelingen in over de behandeling van ziekten en aandoeningen. Wat staat er in de richtlijn voor MS?

In het kort

  • Een medische richtlijn is een gids voor MS-zorgverleners met adviezen over hoe ze een ziekte het beste kunnen behandelen, gemaakt met kennis uit de wetenschap en ervaringen.
  • Zorgverleners kiezen er soms voor om  niet precies volgens de richtlijn te werken, omdat elke persoon met MS anders is.
  • De richtlijn voor MS vertelt behandelaars over mogelijke behandelingen en geeft bijvoorbeeld advies over leefstijl  en diagnose.
     

Wat is een medische richtlijn?

In een medische richtlijn staan aanbevelingen voor zorgverleners over de behandeling van een ziekte of aandoening. Medische richtlijnen zijn geschreven door deskundigen, zoals artsen. Daarbij gebruiken ze wetenschappelijke kennis en ervaringen uit de praktijk.  Verder zijn ook andere organisaties betrokken die spreken namens mensen met MS en hun naasten, zoals patiëntenorganisaties. Het helpt zorgverleners bij het maken van keuzes voor de behandeling. De richtlijn is overal in Nederland hetzelfde, maar zorgverleners kunnen op de richtlijn gebaseerde keuzes maken die beter passen de persoon die ze behandelen en bij hun centrum.

Waarom zijn er medische richtlijnen?

Zorgverleners kunnen de informatie uit de richtlijn nalezen om te zien wat er is afgesproken over de zorg. Dit zijn geen strikte regels, omdat de aanbevelingen vooral bedoeld zijn voor de gemiddelde patiënt. De werkelijkheid kan ingewikkelder zijn dan wat in de richtlijn staat. Daarom mogen zorgverleners in sommige gevallen iets anders doen dan de richtlijn adviseert.

Wat staat er in de medische richtlijn voor MS?

De richtlijn voor MS bevat aparte stukjes informatie. Deze worden ook wel modules genoemd. Er zijn modules over behandeling met medicatie waarin staat welke medicijnen er zijn. Ook staat er waar de arts rekening mee moet houden bij het starten van een behandeling, zoals hoe actief de MS is en wat jouw wensen in de behandeling zijn. Andere modules gaan bijvoorbeeld over leefstijl  of het stellen van de diagnose. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Joost Smolders - neuroloog, Erasmus MC
  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2024

Lees meer over MS-zorg

Volgend artikel