Behandeling en zorg

Waarvoor kun je terecht bij de MS-verpleegkundige?

Je belangrijkste aanspreekpunt in het MS-zorgteam is vaak de MS-verpleegkundige. Deze helpt je met al je vragen en problemen.

In het kort

  • Een MS-verpleegkundige is gespecialiseerd in MS.
  • Binnen het MS-zorgteam is de MS-verpleegkundige je ‘steun en toeverlaat’. 
  • De MS-verpleegkundige geeft uitleg over MS, de behandeling en de aanpak van praktische problemen.
  • Ook in de jaren na de diagnose blijft de MS-verpleegkundige je vaste aanspreekpunt.

Wat is een MS-verpleegkundige?

Een MS-verpleegkundige is een gespecialiseerd verpleegkundige die mensen met MS, multiple sclerose, helpt op allerlei gebied. Taken van de MS-verpleegkundige zijn bijvoorbeeld:

  • uitleg geven over de ziekte en de behandeling (samen met de neuroloog)
  • meedenken over de aanpak van MS-klachten en het omgaan met de ziekte
  • zoeken naar oplossingen voor praktische problemen in huis of op het werk
  • inschakelen van andere zorgverleners
  • advies geven over het gebruik van medicijnen 

De MS-verpleegkundige is vaak je belangrijkste aanspreekpunt binnen het MS-zorgteam. Een soort ‘steun en toeverlaat’, bij wie je altijd terechtkunt met vragen, klachten of problemen.

Uitleg geven over de ziekte en de behandeling

Tijdens het diagnosegesprek krijg je van de neuroloog en/of de MS-verpleegkundige al zoveel mogelijk uitleg over MS, de behandeling en de vooruitzichten. In de weken daarna zul je toch nog veel vragen hebben. Deze kun je stellen tijdens je vervolggesprekken. De MS-verpleegkundige vertelt je dan veel meer over de ziekte, en ook over hoe het verder moet. Wat kun je verwachten van de behandeling? Wat als er te veel bijwerkingen zijn, of als de behandeling niet aanslaat? Zijn er alternatieven? De MS-verpleegkundige bespreekt dit met je en geeft je duidelijkheid.

Meedenken over de aanpak van MS-klachten

MS is een ziekte die allerlei klachten kan geven. Van stijve spieren tot vermoeidheid, van oogklachten tot blaasproblemen. Ook kun je last krijgen van somberheid of stress, vaak als reactie op andere problemen. Dit kun je allemaal bespreken met de MS-verpleegkundige. Die kijkt dan wat de beste aanpak is. Het kan zijn dat er andere zorgverleners moeten worden ingeschakeld. Of misschien kun je zelf iets doen, bijvoorbeeld je leefstijl aanpassen. De MS-verpleegkundige geeft je hierover advies.

Zoeken naar oplossingen voor praktische problemen

Bij MS kun je tegen allerlei praktische problemen aanlopen. Bijvoorbeeld als het lopen niet meer gaat. Hoe moet het met de drempels in huis, met de gladde vloeren? Is de douche nog wel geschikt? Ook op je werk kunnen er praktische problemen zijn. Denk maar aan de inrichting van je werkplek. Of aan je werktijden, passen die nog wel bij je? Wordt je baan misschien te zwaar voor je? Het is goed om hierover van gedachten te wisselen met de MS-verpleegkundige. Die helpt je aan ideeën en oplossingen.

Inschakelen van andere zorgverleners

Voor het behandelen van je MS-klachten kan het nodig zijn om andere zorgverleners in te schakelen. Heb je bijvoorbeeld oogproblemen, dan moet je naar een oogarts. En lukt het spreken niet meer goed, dan kan een logopedist je helpen. Misschien heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog of een maatschappelijk werker. Dit zijn allemaal dingen die je eerst met de MS-verpleegkundige kunt bespreken. Zo krijg je alvast een beeld van de mogelijkheden. Daarna zorgt de MS-verpleegkundige ervoor dat je terechtkunt bij de juiste zorgverlener.

Advies geven over het gebruik van medicijnen

Er zijn medicijnen die de MS remmen, zodat je minder snel achteruitgaat. Ook zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat een schub (aanval) sneller stopt. De neuroloog bepaalt samen met jou welk medicijn het meest geschikt voor je is. Daarbij is er ook aandacht voor de mogelijke bijwerkingen. Denk je dat je die kunt verdragen? En in welke vorm wil je het medicijn gebruiken? Ga je pillen slikken, of is een infuus misschien beter? De MS-verpleegkundige adviseert je hierover. Samen kijk je wat het best bij je past. > Meer over de behandeling van MS

De MS-verpleegkundige staat altijd voor je klaar

Hoe de MS ook verloopt, je blijft altijd in gesprek met de MS-verpleegkundige. Worden je klachten in de loop van de tijd erger? Krijg je nieuwe klachten? Hoe ga je om met je ziekte, hou je het vol? Lukt het nog op je werk? De MS-verpleegkundige staat altijd voor je klaar om je te helpen met je vragen en problemen.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over MS-zorg

Volgend artikel