Behandeling en zorg

Wat kan een revalidatiearts voor je betekenen?

Als je MS hebt, lukken sommige dingen minder goed of soms helemaal niet meer. Een revalidatiearts kan je helpen met een plan om je mogelijkheden te vergroten.

In het kort

  • Door MS lukken sommige dingen niet meer zoals voorheen. Dit beïnvloedt het dagelijks leven.
  • Een revalidatiearts helpt bij dit soort problemen en maakt een plan om de lichamelijke of psychische mogelijkheden te verbeteren.
  • Het doel van zo'n behandelplan is dat iemand met MS zoveel mogelijk dingen thuis of op het werk zelfstandig kan doen.
  • Revalideren gebeurt in een afgesproken periode. In een bepaald aantal weken werkt iemand met MS aan de doelen in het behandelplan.
  • Een team van zorgverleners helpt bij de revalidatie. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist. 

Wat doet een revalidatiearts?

MS, multiple sclerose, kan zorgen voor lichamelijke klachten, waardoor sommige dingen in het dagelijks leven niet meer lukken zoals vroeger. Dit beïnvloedt het leven sterk. Een revalidatiearts is een specialist die deze gevolgen van MS zo klein mogelijk probeert te houden. Een revalidatiearts kan helpen bij verschillende lichamelijke klachten door MS. Bijvoorbeeld:

Een duidelijk plan voor een afgesproken periode

Om klachten bij MS aan te pakken, maakt de revalidatiearts een behandelplan samen met degene met MS. Hierin worden de behandeldoelen beschreven en staat welke stappen nodig zijn, zodat iemand met MS zichzelf zo goed mogelijk zelf kan redden. Thuis, maar bijvoorbeeld ook op het werk. De revalidatie gebeurt in een afgesproken periode. Iemand met MS werkt een bepaald aantal weken om de doelen uit het behandelplan te behalen.  

Verschillende zorgverleners

Bij revalidatie zijn verschillende zorgverleners betrokken. Deze zorgverleners helpen om de doelen uit het behandelplan te bereiken. Deze zorgverleners heten samen ook wel: het multidisciplinair team. Het verschilt per klacht en per doel welke zorgverlener kan helpen en hoeveel zorgverleners dit zijn. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of diëtist. 

Anders dan langdurige zorg

Bij sommige vormen van MS is bekend dat iemand niet meer gaat herstellen. De klachten gaan dan niet meer helemaal weg. Dit soort klachten noemen we ook wel: chronische klachten. Hulp van verschillende zorgverleners kan dan wel helpen om de gevolgen van klachten kleiner te maken. Dit heet officieel: langdurige zorg. Dit is geen revalidatie, omdat bij revalidatie het doel is dat iemands mogelijkheden wel verbeteren. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 19 maart 2024

Lees meer over MS-zorg

Volgend artikel