Behandeling en zorg

Wat zijn bijwerkingen?

Onbedoelde gevolgen van het gebruik van medicijnen kunnen erg vervelend zijn. Lees hier meer over wat bijwerkingen zijn en wat je eraan kunt doen. 

In het kort 

  • Bijwerkingen zijn onbedoelde gevolgen van het gebruik van medicijnen. 
  • MS-remmers verzwakken het afweersysteem. Daarom kun je vaker infecties krijgen. 
  • Als je medicijnen slikt, kun je last van je maag of buik krijgen. Het helpt om pillen te slikken met water of er iets bij te eten. 
  • Bespreek bijwerkingen met je huisarts, neuroloog of MS-verpleegkundige. 

Wat zijn bijwerkingen? 

Medicijnen kunnen onbedoelde klachten geven. Dit zijn bijwerkingen. Bijvoorbeeld hoofdpijn of misselijkheid. Niet iedereen heeft bij ieder medicijn last van bijwerkingen. Sommige mensen hebben veel vervelende effecten bij een bepaald medicijn, terwijl anderen hier helemaal geen last van hebben.  Wanneer je begint met een medicijn, vertelt de arts of MS-verpleegkundige welke bijwerkingen je kunt verwachten. Ook staan de bijwerkingen in de bijsluiter van het medicijn.  

Bijwerkingen bij MS-remmers 

MS-remmende medicijnen verzwakken het afweersysteem. Dit is de bedoeling, want het zorgt ervoor dat je afweersysteem de zenuwcellen in je hersenen en ruggenmerg niet aanvalt. Maar hierdoor kan je lichaam zich minder goed beschermen tegen ziekteverwekkers, bacteriën en virussen van buitenaf. Je merkt dit doordat je vaker griep kunt krijgen of verkouden bent. Je kunt ook sneller ontstekingen krijgen, zoals blaasontsteking. 

Last van je buik door medicijnen 

Van sommige medicijnen die je slikt krijg je last van je maag of darmen. Dit kan komen doordat het lichaam nog moet wennen aan het medicijn. Dan gaat het na een tijdje vanzelf over. Het kan helpen om het medicijn vlak voor of tijdens het eten in te nemen met water. Heb je meerdere dagen of weken last van maagpijn, misselijkheid of diarree? Bespreek je klachten dan met een zorgverlener. 

Huidproblemen door injecties 

Sommige medicijnen dient de zorgverlener toe met een prik. Of je prikt jezelf. Deze injecties kunnen huidproblemen veroorzaken. Pijn, roodheid, zwelling en jeuk op de prikplek kunnen erg vervelend zijn. Het kan helpen om de prikplek af te wisselen. 

Wanneer naar een zorgverlener? 

Ervaar je bijwerkingen waar je eerder nog geen last van had? Merk je dat een bestaande bijwerking erger is geworden? Of maak je je zorgen om een bijwerking? Neem dan contact op met je huisarts, neuroloog of MS-verpleegkundige. Samen kijken jullie hoe je het best om kunt gaan met de bijwerkingen. 

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 6 juni 2024

Lees meer over MS-zorg

Volgend artikel