Behandeling en zorg

Schub behandelen: overzicht

Bij een schub krijg je medicatie toegediend. Dit zorgt dat de schub sneller overgaat. Hoe gaat de behandeling van een schub? En welke medicatie is er?

In het kort

  • Bij een schub worden MS-klachten snel erger of komt er een nieuwe klacht bij. Dit duurt ten minste 24 uur.
  • De schub wordt behandeld met een ontstekingsremmend medicijn.
  • Er zijn 2 manieren om de medicatie te krijgen. Dit kan met een infuus, of je slikt pillen. 

Wat is een schub?

Een schub komt voor bij relapsing remitting multiple sclerose (RRMS). Het is een tijdelijke ontstekingsaanval. Klachten die kunnen ontstaan tijdens een schub zijn bijvoorbeeld extreme vermoeidheid, minder kracht of oogproblemen. Een schub duurt ten minste 24 uur, maar kan ook dagen of zelfs weken aanhouden. 

Behandeling van een schub met steroïden

De arts geeft methylprednisolon om de schub te behandelen. De merknaam daarvan is SoluMedrol. Dit medicijn werkt ontstekingsremmend. Hierdoor gaat de schub sneller over. Je merkt dat de MS-klachten minder heftig worden of verdwijnen. De behandeling is tijdelijk en duurt meestal maar een paar dagen. Zo'n tijdelijke behandeling heet een stootkuur. Een stootkuur zorgt voor vermindering van klachten, maar niet voor een beter verloop van de MS. De behandeling heeft het meeste effect wanneer deze kort na het begin van de symptomen wordt gestart.

Behandeling van een pseudo-schub

Klachten van MS kunnen ook tijdelijk erger worden door koorts, warmte of lichamelijke inspanning. Deze verergering komt niet door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Dit heet een pseudo-schub. Zo'n nep-schub wordt niet behandeld met methylprednisolon. In plaats daarvan behandelt de arts de infectie of het onderliggende probleem.

Infuus of pil

Er zijn 2 manieren om de behandeling voor een schub te krijgen. Vroeger kon het medicijn alleen via een infuus toegediend worden. Dat is een naald met een slangetje waarmee het medicijn in het lichaam druppelt (zie afbeelding). Voor die behandeling kom je een paar dagen achter elkaar naar het ziekenhuis. Nu is er ook de optie om een pil te slikken. Deze kun je gewoon thuis innemen. Het maakt voor de werking niet uit of je de medicatie via een infuus of met pillen krijgt. Beide manieren werken even goed het herstel te verbeteren.

Infuus

Medicijnen en bijwerkingen

Bij MS kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die bij iedereen weer anders zijn. Wat zijn jouw ervaringen met medicijnen? Hoe ga je om met bijwerkingen?

Bekijk de groep

Artikel met medewerking van:

  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2024

Lees meer over Schub behandelen

Volgend artikel