Behandeling en zorg

Voordelen en nadelen van stamceltherapie (aHSCT)

Stamceltherapie kan een belangrijke behandeling zijn voor een groep mensen met MS. Maar er zijn ook grote nadelen. Waar moet je op letten?

In het kort

 • Stamceltherapie is een behandeloptie voor MS. 
 • Voor sommige mensen is deze optie beschikbaar in Nederland. Anderen reizen ervoor naar een kliniek in het buitenland. 
 • Stamceltherapie heeft voordelen. Het kan bijvoorbeeld de gezondheid verbeteren.
 • Er zijn ook nadelen van stamceltherapie. De behandeling heeft bijvoorbeeld veel risico's en bijwerkingen.

Stamceltherapie voor MS

Stamceltherapie is een korte naam voor: autologe hematopoëtische stamceltransplantatie (aHSCT). De behandeling heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen als behandeling voor MS, multiple sclerose. Voor sommige mensen met MS is het mogelijk om de behandeling in Nederland te doen. Anderen gaan naar een kliniek in het buitenlandNiet iedereen met MS kan stamceltherapie krijgen. Veel mensen worden op andere manieren behandeld.

Een afweging maken

Wat de juiste behandeling is, is een persoonlijke keuze. Elke behandeling heeft voordelen en nadelen, ook stamceltherapie. Hieronder lees je er een aantal. Welke vind jij belangrijk? En welke minder? En kun je nog meer voordelen of nadelen bedenken die er niet tussen staan? Het is belangrijk om hierover na te denken. 

Voordelen van stamceltherapie

Dit zijn voorbeelden van voordelen van stamceltherapie: 

 • Remmen van de MS. Behandeling met aHSCT kan de schubs en verslechtering van de gezondheid bij MS voor langere tijd afremmen en mogelijk stoppen. Dit geldt voor vormen van MS waar er ontstekingsaanvallen optreden. Er komen dan dus geen klachten of handicaps bij.
 • Geen medicatie meer. Je hebt na aHSCT vaak geen medicijnen meer nodig.

Nadelen van stamceltherapie

Dit zijn voorbeelden van nadelen van stamceltherapie: 

 • Risico's en bijwerkingen. De behandeling is agressief en zwaar, zowel voor het lichaam als geestelijk. Directe bijwerkingen zijn haarverlies, misselijkheid en overgeven. De kans op infecties is groot. Er is zelfs een kleine kans om te overlijden. 
 • OnvruchtbaarheidDe behandeling kan zorgen dat je moeilijker of geen kinderen kunt krijgen.
 • Onbekende werkzaamheid. De resultaten zijn onvoorspelbaar. Stamceltherapie is geen wondermiddel. Sommige mensen die voor MS zijn behandeld met aHSCT, krijgen nog steeds ontstekingen. 
 • Kosten. Wanneer je naar het buitenland gaat voor de behandeling, moet je de behandeling zelf betalen.
 • Herstellen. Na de behandeling volgt een lange herstelperiode. Het kan langere tijd duren voordat het lichaam het afweersysteem weer heeft gerepareerd. Daarbij komen een hogere kans op infecties en regelmatige bloedcontroles kijken. Als je een behandeling in het buitenland hebt gehad, moet je die controles soms zelf regelen met je behandelaar.
 • Regelen en voorbereiden. Je moet zorgen dat je weg kan van je werk en huis. Als je naar het buitenland gaat, zijn er meer dingen die je moet regelen. Bijvoorbeeld een vliegreis en een hotel voor meereizende vrienden of familieleden. 
 • Toch weer medicatie. Het kan zijn dat na aHSCT de MS-ziekteactiviteit toch weer terugkomt en je mogelijk opnieuw moet starten met ziekteremmende medicatie.

Artikel met medewerking van:

 • dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2024