Behandeling en zorg

Kun je bij MS ziek worden van een vaccinatie?

Heb je MS, dan moet je goed weten van welke vaccinaties je ziek kunt worden en van welke niet. Je MS-zorgverlener vertelt je er meer over.

In het kort

  • Bij een vaccinatie krijg je een vaccin ingespoten. Dit beschermt je tegen ziekmakende bacteriën of virussen.
  • Krijg je MS-medicijnen die je afweersysteem onderdrukken? Dan kunnen bepaalde vaccins je ziek maken.
  • Er zijn ook vaccins waar je niet ziek van wordt. Je zorgverlener weet precies hoe het zit en kan je advies geven.

Hoe werkt vaccineren?

Vaccineren, ook wel inenten genoemd, beschermt je tegen ziekten. Bij een vaccinatie krijg je via een prik een vaccin ingespoten. Zo’n vaccin kan bestaan uit verzwakte ziekteverwekkers, dit zijn bacteriën of virussen. Normaal gesproken zouden die je ziek maken. Maar omdat ze nu verzwakt zijn, word je er niet ziek van. Je afweersysteem ruimt ze op en onthoudt welke kenmerken ze hadden. Kom je later in contact met de echte bacteriën of virussen? Je afweersysteem herkent deze dan en gaat aan de slag om ze onschadelijk te maken. Zo ben je goed tegen de ziekte beschermd.

Het vaccin als ziekmaker

Bij MS, multiple sclerose, kunnen je medicijnen erop gericht zijn je afweersysteem te onderdrukken. Een vaccin met verzwakte ziekteverwekkers kan je dan ziek maken. En dat is niet wat je wilt. Ben je als kind gevaccineerd tegen bepaalde ziekten, en is een herhaling nodig? Zijn er ziekten waar je je nu tegen wilt beschermen? Het is belangrijk om dit te bespreken met je zorgverlener. Die kan je vertellen wat in jouw geval de voordelen en nadelen van een vaccinatie zijn.

Welke vaccins maken je ziek, welke niet?

Niet alle vaccins bestaan uit verzwakte ziekteverwekkers. Er zijn bijvoorbeeld ook vaccins met dode bacteriën of virussen, of stukjes ervan. Deze geven geen risico bij medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Je zorgverlener weet precies wat er in welk vaccin zit. En dus of je er ziek van kunt worden of niet. Een griepprik is bijvoorbeeld ongevaarlijk. Een vaccinatie tegen corona, hondsdolheid of gordelroos ook. Maar een inenting tegen de bof, mazelen of ronde hond kan je wél ziek maken. Dat geldt ook voor een prik tegen gele koorts, die verplicht kan zijn als je naar een warm land reist. Bij reisvaccinaties moet je dus ook goed opletten.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Elske Hoitsma - neuroloog, Alrijne Zorggroep

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 3 januari 2024

Lees meer over Vaccinaties en MS

Volgend artikel