Behandeling en zorg

Welke invloed hebben vaccinaties op MS?

Van een vaccinatie krijg je geen MS. Wel kun je na een vaccinatie koorts krijgen, en koorts kan zorgen voor meer MS-klachten.

In het kort

  • Je kunt door vaccinaties geen MS krijgen.
  • Vaccinaties kunnen je beschermen tegen MS-klachten.
  • Soms leidt een vaccinatie tijdelijk tot meer MS-klachten, vooral als je koorts krijgt.
  • Tijdens een schub kun je je beter niet laten vaccineren.
  • Krijg je medicijnen tegen MS? Stem dan je vaccinaties goed af op je medicijngebruik.

Wat is een vaccinatie?

Bij een vaccinatie krijg je via een prik een vaccin ingespoten. Dit is een middel waarmee je beter beschermd bent tegen ziekmakende bacteriën of virussen.

Kun je MS krijgen door een vaccinatie?

MS, multiple sclerose, wordt niet veroorzaakt door vaccinaties. Je kunt door een vaccinatie dus nooit MS krijgen. Ook ga je bij MS niet sneller achteruit door een vaccinatie.

Kan een vaccinatie je beschermen tegen MS?

Vaccinaties kunnen ervoor zorgen dat je minder last hebt van MS-klachten. Dit komt doordat je na een vaccinatie beter beschermd bent tegen infecties. En infecties kunnen MS-klachten erger maken.

Kan een vaccinatie zorgen voor meer MS-klachten?

Soms leidt een vaccinatie tijdelijk tot meer MS-klachten. Vooral als je door het vaccin koorts krijgt. Bij koorts gaat de temperatuur van je lichaam omhoog. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een griepprik, maar ook bij een vaccinatie tegen corona of hepatitis. Door de hogere lichaamstemperatuur kunnen je MS-klachten toenemen. Zakt de koorts weer, dan zullen ook je klachten weer minder worden.

Kun je je laten vaccineren tijdens een schub?

Tijdens een schub is het niet verstandig om je te laten vaccineren. Het is dan beter om de vaccinatie uit te stellen totdat je klachten minder zijn geworden. Je zorgverlener kan je vertellen wat voor jou het beste moment is om je te laten vaccineren.

Kun je je laten vaccineren als je MS-medicijnen gebruikt?

Gebruik je medicijnen tegen MS? Dan kan het zijn dat je na de behandeling met het medicijn een tijd moet wachten voordat je een vaccinatie kunt krijgen. Of dat je vaccinatie herhaald moet worden. Sommige MS-medicijnen zorgen er namelijk voor dat vaccins minder goed werken. Overleg altijd met je zorgverlener hoe je je vaccinaties het beste kunt afstemmen op je medicijngebruik.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Elske Hoitsma - neuroloog, Alrijne Zorggroep

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 3 januari 2024