Blog 2: Is MS negatief? Nee, er zijn ook positieve kanten maar vind ze maar eens

16 februari 2024 6 waarderingen 0 reacties

Toen ik in 2019 de diagnose MS kreeg werd mijn wereld even zwart, ik vond het moeilijk om de leuke dingen van het leven te zien. Na enkele weken vond mijn vrouw het genoeg en mocht ik op bezoek bij de psychologe. Nu werkte ik al meer als 25 jaar in de psychiatrie en zag dat niet heel erg zitten. Ik was er behoorlijk sceptisch over. Maar, dacht ik, het gaat mij wel lukken om die psychologe om de tuin te leiden. In ons eerste gesprek haalde ik mijn jeugd erbij, daar had ik niks over te klagen maar dat wist zij niet. Minderwaardigheid complexje, PTSS, wat verslavingen alles haalde ik erbij om maar niet naar mezelf te hoeven kijken.
Mijn vrouw had het al snel in de gaten en die is vervolgens meegegaan naar de gesprekken en weg was mijn strategie. Stiekem had de psychologe toch iets in mij weten te raken en ik heb het een lans gegeven. En dat was één van mijn betere beslissingen. De gesprekken werden steeds interessanter en ik heb de muur om me heen afgebroken met hulp van haar. Door mijn werk en opleiding tot behandelaar in de psychiatrie wist ik wat reflecteren is en kan ik het toepassen, het krijgen van feedback was geen probleem, ventileren etc., dit zorgde ervoor dat we snel de donkere wereld achter ons lieten en de zon aan de horizon ging schijnen.
Wat me vooral bijblijft van de gesprekken is dat de psychologe me heeft laten inzien dat hoe harder ik vocht tegen de MS hoe meer last ik ervan had.
Toen ik dat doorhad werd mijn leven zoveel makkelijker.
Mijn relatie werd ook veel intiemer, we zijn veel beter gaan communiceren met elkaar. Ik kan zeggen dat door de MS de relatie met mijn vrouw beter is geworden.
Ik moet wel oppassen dat ik niet ga over relativeren, ik ben relaxter geworden en maak me niet meer druk maar ik moet niet uit het oog verliezen dat er zaken zijn waar je je wel wat druk over moet maken.
De volgende keer ga ik het hebben over het belang van positief te blijven / zijn.
Het valt mij op dat er zoveel negativisme is rondom MS, en dat snap ik wel maar het is zo zonde van je energie. Het is allemaal verloren energie en energie is juist iets wat we kunnen gebruiken bij MS.
gr Pieter

Avatar van Pluk.de.dagPluk.de.dag

Heeft zelf MS

Primair progressieve MS (PPMS)

Blogt sinds februari 2024

Blog 16: "Vakantie"

19 volgers

16 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog