Blog 3: Negatieve energie omzetten in positieve energie. Appeltje, eitje?

23 februari 2024 0 waarderingen 1 reactie

Hallo allemaal
Dagelijks zag ik mijn patiënten heel veel energie stoppen en de verkeerde zaken. Er werd enorm veel energie verloren aan zaken waar je geen invloed op hebt.
En laat energie nou net datgene zijn wat je heel goed kunt gebruiken.
Gebruiken in je rouwproces, je proces om te kunnen leven met een ziekte.
En zoals het de meeste in de gezondheidszorg vergaat, vergaat het mij net zo.
Ik weet het heel goed voor een ander, maar voor mezelf...…..
Bij een ander zie ik het, kan ik een proces bewerkstelligen om tot een verandering te komen. Kan ik de persoon voorzien van advies, invloed uitoefenen op het denkproces zodat de persoon zelf beslissingen neemt in zijn voordeel.

Voor anderen ja, maar voor mezelf euhhhhhh.
Ik ben ongeveer in elke valkuil gelopen die er is, benoemde iedereen die mij wilde helpen tot amateur psycholoog. En ik maakte van elke gelegenheid gebruik om lekker te ruziën met mijn naasten. Ik had gelukkig vrij snel door dat ik mijn vrouw niet altijd als favoriete persoon moest uitzoeken om discussies mee uit te vechten. Dat is niet echt bevorderlijk voor je intieme relatie, als je begrijpt wat ik bedoel.😉 Het hebben van MS is hierin al een obstakel maar hiermee hoef je je daar geen zorgen om te maken.

Ik was in ieder geval expert in het gebruiken van negatieve energie. Het was een manier om te vechten tegen de MS. En zoals ik in mijn vorige blog benoemde, hoe harder ik vecht, hoe meer last ik van de MS heb.
Door mijn gesprekken met de psychologe, zelfreflectie, krijgen van feedback etc etc is het mij gelukt om de negatieve energie om te zetten in positieve energie. En natuurlijk soms lukt het ook niet maar dat mag, dat is niet erg. Je moet ook je baaldagen hebben, even een dagje lekker boos doen op alles en iedereen, heb je ook nodig. Maar we houden het nu op één dag.
Last hebben van de MS, hoe vervelend ook, het gaat niet weg. Daar boos over doen, daar verdrietig over zijn. De energie wat het kost om boos of verdrietig te zijn, die ben je kwijt en krijg je niet terug. Sterker nog door de MS komt het dubbel zo hard aan. Elke druppel energie kun je gebruiken want je gaat anders verkeerde keuzes maken, je gaat je verdrietig voelen en je raakt uitgeput.

Nu gebruik ik mijn energie voor mijn gezin. Hierdoor heb ik zelfs de MS in mijn voordeel gebruikt. Mijn relatie is beter geworden, ik sta weer bewuster in het leven en kan weer genieten. En dat allemaal levert dan ook weer energie op i.p.v. dat je het verspilt.
Door de energie ben ik ook weer een opleiding gaan volgen, iets compleet anders als de (geestelijke) gezondheidszorg. Mijn grote hobby is fietsen/mountainbiken en dat heeft me ertoe gezet om de fietsenmakers opleiding te gaan volgen.
En nu sta ik twee ochtenden in de week in een fietszaak mijn hobby na te leven. Buiten het feit dat ik hierdoor meer structuur in mijn leven heb, wat ieder mens nodig heeft, is ook mijn sociale leven geüpgraded.
Dus een win op win situatie. En ook gelijk meer onderwerpen om het een volgende keer over te hebben.

De komende blog, ga ik metaforen vertellen. Ik weet zeker dat er een metafoor is die je op jezelf kan betrekken en ga je je voordeel meedoen.

Gr Pieter

1 reactie

23 februari 2024 om 21:43

Bedankt voor het delen van je verhaal 🙏 voor mij is zeer herkenbaar en leerzaam

Avatar van Pluk.de.dagPluk.de.dag

Heeft zelf MS

Primair progressieve MS (PPMS)

Blogt sinds februari 2024

Volgende blogpost

Terug naar blog