Webinar van het ms fonds “Leef met ms”

10 juli 2024 2 waarderingen 0 reacties

Webinar Ms fonds 4 juli

Donderdag 4 juli was er een webinar van nationaal ms fonds over ms en leefstijl.

Gastvrouw namens het msfonds was Elly ‘t Mannetje

De deskundige waren voedingsdeskundige Anne-Marie Ernst en neuro fysiotherapeute Marijke Vink

Voorafgaand aan het webinar zijn er vragen verzameld en deze zullen besproken worden en ook wordt er  aanvullende informatie gegeven

Na een korte introductie komt Anne-marie aan het woord

Elly stelt haar ook een aantal van de vragen die vooraf zijn ingestuurd . Aanbevolen wordt dat je zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eet met hoge voedingswaarde en zo min mogelijk suiker . Suiker geeft meer ontstekingen in het lichaam . Je behoefte aan zoetigheid verminderd als je onbewerkt gaat eten . Zoetstof gebruik wordt afgeraden . Stoppen met suiker kan je cold turkey doen of in kleine stapjes .

Wat betrft zuivel eet het liefst gefermenteerde zuivel zoals yoghurt of kwark.
Melk is niet gefermenteerd en wordt niet aanbevolen

Belangrijk is om etiketten te lezen van de producten die je koopt . Het eerst genoemde ingredient op etiket is het hoofd bestanddeel dus daar zit het meeste van in het product .
Aanbevolen wordt om wel vetten te eten omdat ze een langer verzadigd gevoel geven . Dus neem geen magere yoghurt of kwark maar volle

Verder is het beter om meer groente te eten en minder graanproducten zoals pasta , rijst en brood . Als je graanproducten eet kies dan voor volkoren producten of zilvervliesrijst.

3 maaltijden per dag wordt aangeraden zoadat er meer rust tussen de maaltijden zit waardoor het lichaam tijd krijgt voor vetverbranding en het lichaam rust heeft voor herstel . Tevens gaf Anne-Marie aan dat het goed is om na 1800-19.00 uur niet meer te eten om het lichaam rust te geven en het is beter voor de biologische klok

Ook zei zij matig met koffie en zwarte thee hou het op maximaal 2-3 kopjes per dag liefst in de ochtend . Omdat koffie maar ook chocolade en alcohol je slaap beïnvloeden .

Er is niet 1 product dat ontstekingen uitlokt maar ontstekingen zijn te verminderen door je eet patroon aan te veranderen .

Gezond eetpatroon en gezonde voeding is misschien even wennen maar erg lekker .

Na Anne- Marie kwam Marijke aan het woord zij sprak over het belang van bewegen .

Bewegen is ook de normale dingen zoals bv het huishouden (zoals bijvoorbeld stofzuigen) of de hond uitlaten . Wat je doet moet goed voelen voor jou . Dus het kan actief sporten zijn zoals hardlopen maar een klein blokje om is ook goed . Er is altijd wel een manier van bewegen te vinden die bij je past ook als je beperkt bent .

Molli suite werd genoemd als eventueel aanvulling . Molli suite is een pak met elektroden die je spieren activeert . Je draagt het pak 1 x per 2 dagen

Schockwave therapie kan worden toegepast bij verhoogde spierspanning.

Verder benadrukte ze dat bewegen leuk is en dat het leuker is als je het in groepsverband doet . In groepsverband stimuleer je elkaar en het is gezellig .

Kijk naar je fysieke mogelijkheden en pas je bewegen daar op aan .

Je kan advies vragen bij een fysiotherapeut

Zelf eet ik al een poos vergelijkend met waar Anne-Marie over sprak en ik moet zeggen dat bevalt me prima .Ik heb ook het idee dat ik daardoor beter in en vel zit . Ook probeer ik te bewegen naar kunnen en ook dat voelt goed .

Ik denk dat het programma van het ms fonds heel waardevol kan zijn voor veel ms patiënten

Hier nog even de link naar de site van het ms fonds

Je kan je nog aanmelden voor het programma “Leef met ms”

https://nationaalmsfonds.nl/voor-mensen-met-ms/leef-met-ms/

Avatar van EsmeraldeEsmeralde

Heeft zelf MS

Vorm MS (nog) onbekend

Blogt sinds maart 2024

Terug naar blog