Naar Lourdes met MS? 'Mirakel nr 71' van Nathalie Basteyns

Laatste activiteit: 2 mei 2024 15 reacties 1 volger 4 waarderingen
Avatar van Sara
10 april 2024 om 23:37

Met lange tanden begon ik, moet ik eerlijk zeggen. Met medelijden voor mensen die denken in Lourdes genezing te vinden. Maar ik was heel snel geboeid door deze regisseur met MS, die allerlei kanten laat zien van ziekte en wat die doet met je leven, en wat jij daar dan weer zelf mee doet.

Alle drie afleveringen zijn beschikbaar op npostart: https://npo.nl/start/serie/mirakel-n-71

maar alleen met een plus-account, dat je trouwens een maand gratis kunt nemen.

Wat mij vooral trof was de vrijheid van denken, de behoefte aan dromen, de creativiteit. Erg inspirerend toch wel, al zou ik nog steeds zelf niet naar Lourdes gaan.

Ik ben benieuwd of er meer mensen kijken / keken en wat jullie ervan vinden...

Bewerkt op 2 mei 2024 om 20:48

15 reacties

11 april 2024 om 08:53

ik ben wel benieuwd...maar ik vergeet altijd of ik npo start heb of niet 😂

Vanmiddag eens kijken.

11 april 2024 om 11:31

Ik kijk het ook en begon er ook wat "terughoudend" aan, maar het viel me alles mee. Wat ik inspirerend vind naast haar creativiteit en verbeelding is haar hoop (waarbij ze ook ondersteuning zoekt van de wetenschap). Ga even niet in op de details voor degenen die het nog niet gezien hebben 🙂.

Bewerkt op 11 april 2024 om 11:51
Avatar van irini
17 april 2024 om 00:02

Ik ben het vanavond ook gaan kijken en vind het heel confronterend maar ook heel erg ontroerend mooi!

17 april 2024 om 21:16

Leuk om weer eens achter de laptop te zitten met het Forum nieuwe stijl. Ik heb hiervoor al heel wat afgeforumd bij MSWeb, ongeveer 10 jaar

En jawel, ik ga over 10 dagen naar Lourdes! Niet om een wonder te verwachten maar wel onderlinge verbondenheid, troost, vertrouwen.... Vorig jaar was ik er ook en het heeft mij veel fijne momenten gegeven. Niet dat ik nou zo op Maria gefocust ben, meer op Jezus, de Bijbel, de kracht van Gebed. Maar het is een fijne omgeving, goed weer en mijn zomervakantie. Want naar Italië is voor mij geen haalbare kaart meer. Dat doet pijn maar het is nu eenmaal zo.

Avatar van Josien
Josien
Community-manager
17 april 2024 om 21:35
Community-manager

Dag Fratema, welkom op de community van MS.nl! Je hebt hetzelfde bericht een paar keer geplaatst. De dubbelen heb ik net weggehaald. Fijne tijd in Lourdes toegewenst. Groet Josien

Avatar van Sara
17 april 2024 om 21:49

Wat tof om je hier weer te ontmoeten, Fratema 😊
Ik wens je een mooie reis! Misschien kun je er later iets meer over vertellen?

Vanavond komt aflevering 2 van 'Mirakel 71'. https://www.nu.nl/tvgids-horizontaal

Ik ga weer kijken

Avatar van Sara
18 april 2024 om 18:25

De tweede aflevering gezien. Ik vind het nog steeds verrijkend om iemand te zien die zo breed associeert en onderzoekt, waar ik geneigd ben om me veel nuchterder, misschien nerderiger en beperkter op te stellen.

Tegelijkertijd beving me lichte irritatie, over de aandacht, de ondersteuning, de mogelijkheden die ze krijgt. Da's inderdaad geen mooie gedachte van mij. Hiermee ga ik aan de slag.

Alles bij elkaar maakt het voldoende bij me los, en vind ik het boeiend genoeg om later de derde en laatste aflevering, die zich daadwerkelijk in Lourdes afspeelt, te gaan bekijken.

Benieuwd of er nog meer mensen meekijken. Ik zou het leuk vinden als je ook zou reageren.

Avatar van irini
18 april 2024 om 21:00

Mooi maar ook heel heftig !

Net het laatste deel gezien .ikzelf weet het nog maar net maar ik zoek het ook overal op holistische manieren , in engelen in reiki omdat ik nog steeds in het verwerkingsproces zit en er zoveel voor mij veranderd is . …….

Avatar van Sara
19 april 2024 om 09:17

Hi Irini,

tof dat je reageert! Jij begrijpt denk ik meer van de hoofdpersoon en en haar manier van omgaan met de ziekte dan ik. Ander groot verschil tussen ons: ik heb bijna 30 jaar MS, en jij weet het nog maar net.

Mijn MS is behoorlijk rustig. Ik voel me heus beperkt door pijn, geheugengedoe en vermoeidheid, maar ik loop nog als een kievit, en kan héél veel leuke dingen doen zonder ingrijpende hulp.

Kortom... ik hoop dat je je blijft realiseren dat lang niet iedereen met MS zo snel achteruit gaat als Nathalie Basteyns. Zij heeft een behoorlijk agressieve vorm van PPMS.

19 april 2024 om 13:31

Ik kijk ook nog steeds en vond de tweede aflevering ook leerzaam, waarin Nathalie naar een boeddhistisch klooster gaat om meer te weten te komen over meditatie (ze mediteert elke dag tegen de pijn). De lama daar legt uit dat wanneer je mentaal ontspannen bent dat dat al een positief effect heeft op je lichaam. Dat wanneer je meer mentale rust hebt dat je dan minder pijn hebt in je lichaam.

Waarna de professor in een pijncentrum die ze bezoekt vertelt dat je je aandacht door middel van bepaalde technieken veel beter kunt richten op andere dingen dan op de, voor Nathalie, anders allesomvattende pijn. Zo zegt hij o.a. dat beweging heel belangrijk is en body-mindtechnieken zoals yoga, meditatie, mindfulness, afleiding en positieve gedachten.

De neuroloog die ze daarna bezoekt laat haar (d.m.v. een sensor op haar voorhoofd) op beeld zien dat haar gedachten, percepties en emoties veel rustiger zijn na een meditatieoefening. Hij vertelt dat studies tonen dat het effect van meditatie even groot kan zijn als dat van de sterkste pijnstillers (!)

En haar verzorger vertelt over de kracht die hij haalt uit het geloof, dat hij de hoop en het geloof heeft dat dingen morgen beter zullen gaan en over de directe invloed die het op je lichaam heeft als je mentaal niet lekker in je vel zit (en andersom).

Ook mooi hoe Nathalie vertelt dat muziek haar helemaal kan doen opleven. Ik ervaar dat zelf ook zo. Er gaat dan ook minder aandacht naar de fysieke en mentale pijn.

Ga zeker ook aflevering 3 kijken!

Bewerkt op 19 april 2024 om 16:10
Avatar van irini
19 april 2024 om 17:48

Ik zelf heb ook heel veel aan yinyoga!

Ik voel me daar heel goed bij!

En inderdaad ik heb Rrms , reageer goed op mijn medicatie heb alleen de pech dat ik te laat mijn diagnose gekregen heb waardoor ik met een spalk en stok loop helaas …ik denk dat het blijvend is maar je weet maar nooit…. Misschien krijg ik nog een beetje herstel…. Op dit moment zijn mijn dromen en plannen een beetje naar de achtergrond gezakt waardoor ik in een behoorlijke dip ben geraakt ….

20 april 2024 om 08:45

ik word ook om de 2 weken heel blij van mijn Do-in yoga! 😊🌞🧘‍♀️

Behalve dat er gister wat meer staande oefeningen werden gedaan in spreidstand...dan word ik toch ff boos en gefrustreerd en voel me beperkt omdat dat teveel pijn doen 😭

Kan je dit programma ook ergens anders zien?

Bewerkt op 20 april 2024 om 08:46
20 april 2024 om 15:21

@Irini ik kan me herinneren dat je hulp van een psycholoog krijgt. Heb je daar nog wat aan voor wat betreft de verwerking van de diagnose en de dip waar je nu in zit?

Waar ik aan moest denken toen ik las dat je dromen en plannen een beetje naar de achtergrond zijn gezakt: krijg je ook hulp van een ergotherapeut? Omdat deze zoekt naar manieren waarop je nog zoveel mogelijk kunt. Wellicht dat je, met wat aanpassingen, nog wel iets (in de richting) van je dromen en plannen kunt realiseren, al is dat misschien in een andere vorm?

@AngelNoa mijn fysiotherapeut heeft mij ooit geadviseerd om stoelyoga te gaan doen. Daarbij hoef je (de naam zegt het al een beetje😉) geen staande oefeningen te doen.

Je kunt het programma ook (terug- en vooruit)zien bij nlziet.nl Je kunt dit 2 weken gratis uitproberen.

Bewerkt op 20 april 2024 om 15:52
29 april 2024 om 16:50

En dan kom je er achter dat het ook gewoon op npo2 werd uitgezonden :-/

Avatar van Sara
2 mei 2024 om 20:47

Nu de derde aflevering ook gezien, en wat mij blijft opvallen is dat voor Nathalies de rolstoel zo'n enorme impact heeft op haar identiteit. Ik zou het beter snappen als er meer aandacht in de docu zou zijn voor de dingen die ze niet meer kán door haar toenemende invaliditeit.

Want blijkbaar heeft ze een nogal ernstig progressieve vorm van PPMS. Ik hoop zó dat ze En dan zou 't toch in ieder geval fijn zijn als je hulpmiddelen kunt omarmen, in plaats van als een aanval op je identiteit te ervaren.

Maar alles bij elkaar een mooie blik op een interessante, talentvolle vrouw, van wie deze k*tziekte zo'n groot deel van haar leven uitmaakt.