Reactie op artikel over stoppen met medicatiehttps://www.ms.nl/onderzoek/resultaten/hogere-kans-op-schub-bij-mensen-met-ms-ouder-dan-50-jaar-die-stoppen-met-natalizumab-of-fingolimod

Laatste activiteit: 15 mei 2024 1 reactie 0 volgers 3 waarderingen
Avatar van Sara
14 mei 2024 om 17:38

Ik heb met interesse het artikel https://www.ms.nl/nieuws/50-plussers-kans-op-terugval-bij-stoppen-met-sommige-medicatie en https://www.ms.nl/onderzoek/resultaten/hogere-kans-op-schub-bij-mensen-met-ms-ouder-dan-50-jaar-die-stoppen-met-natalizumab-of-fingolimod gelezen en heb hier een vraag over.

Ik stel die liever hier dan per mail. Op deze manier kunnen andere mensen meelezen met het eventuele antwoord.

Het artikel vermeldt niet wat de reden is van het stoppen met medicatie in deze groep. Dat maakt imho nogal uit voor de interpretatie van de uitkomst. Als je (oké, hopelijk is dit hypothetisch) alle mensen op hun 50ste laat stoppen is de kans dat ze terugvallen krijgen natuurlijk groter dan wanneer je een groep van mensen tussen 50 en 70 onderzoekt bij wie de MS tijdens de behandeling al jarenlang heel rustig was.

Daarnaast mis ik een vermelding dat bij sommige van deze middelen bekend is dat er een rebound-effect optreedt, dus dat je wanneer je ook stopt een grotere (niet hogere btw) kans op schubs hebt. OF dat betekent dat je tot je negentigste moet blijven gebruiken... ik weet het niet hoor.

Er staat ook geen link naar het oorspronkelijke onderzoek, dus ik kan moeilijk zelf op zoek gaan.

Hopend op een inhoudelijke reactie

1 reactie

15 mei 2024 om 08:46

Je eerste link gaat naar een kort stukje geschreven door ms.nl, onderaan dat stukje staat een link.

Die link onderaan dat stukje gaat naar dezelfde pagina als de tweede link dit je hier hebt gepost.

Aan de rechterkant op de pagina van die tweede link staat een link naar het originele artikel: https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2816799

De mensen die deelnamen aan dit onderzoek hadden niet-actieve/stabiele MS.

Bewerkt op 15 mei 2024 om 08:47