Extreem moe in de herfst/winter

Laatste activiteit: 1 maart 2024 6 reacties 2 volgers 2 waarderingen
29 februari 2024 om 16:42

Zijn er meer mensen die extreem vermoeid zijn in de herfst en winter?

Ik kon in september nog meerdere keren per week een rondje rond de vijver lopen van 30 minuten, soms uitbreiding van het rondje naar 50 minuten. En ik had energie om met hobby's bezig te zijn.

Sinds begin oktober toen het weer omsloeg naar herfst was ik in 1 klap extreem vermoeid. Sindsdien lig ik veel op bed en kom de deur amper uit. Ik ben al buiten adem als ik de trap op loop. Mijn benen zijn ook zwaar. Heb geen energie voor hobby's en kan enkel nog mijn weinige huishoudtaken uitvoeren, ook al heb ik er weinig puf voor.

Ik heb de hoop dat het door de herfst/winter komt. Zodat ik straks misschien weer wat kan. Ik hoop vooral niet dat het van de Ocrevus komt. Merk wel dat als het weer lente achtig is dat ik dan iets meer energie heb.

Ik heb ook b12 injecties. Waar ik in voorjaar zomer energie krijg en verschil merk met prikken merk ik dat niet in de herfst en winter. Ik heb nog niet echt vergelijkingsmateriaal omdat ik pas sinds juni 2023 de diagnose heb

Hebben meer mensen hier last van?

6 reacties

29 februari 2024 om 20:01

Sterkte. Ik heb er juist zomers nog meer last van

Avatar van Stephanie
29 februari 2024 om 20:33

Hi Babs,

Wat je schrijft over extreme vermoeidheid in de herft/winter herken ik. De klachten die ik door MS ervaar nemen bij mij toe in de herfst- en winterperiode. Ook in de zomer trouwens. Ik ga het beste op temperaturen tussen de 15 en 25 graden (ongeveer… de luchtvochtigheid speelt daarin ook mee). Maar globaal gezien is de MS last onder of boven deze temperaturen een stuk groter.

Door kou krijg ik meer last van pijn en tintelingen en door warmte krijg ik juist meer last van vermoeidheid en cognitieve klachten.

Lastig is het… en vervelend. Zelf heb ik nu bijna 3 jaar de diagnose. De eerste jaren heb ik mijn MS lijf echt moeten leren kennen. En nog vind ik het af en toe ingewikkeld omdat het zo wisselend kan zijn.

Veel sterkte en hopelijk vind je hier veel herkenning.

Groet Stephanie

Avatar van Pluk.de.dag
29 februari 2024 om 22:39

Hey Babs
Ik herken zeker wat je schrijft, maar het is niet extreem bij mij.
Als het weer mooi is dan heb ik meer energie.
In de herfst / winter doe ik geregeld een middagdutje en die heb ik in de zomer bijna niet nodig.
Na mijn diagnose (PP)MS heb ik de ziekte van Raynaud erbij gekregen (waarschijnlijk door de MS) en dat werkt nou ook niet bepaald mee in de herfst en winter.
Ik heb daarom diverse elektrische dekens om de winter te overleven 😂
Ocrevus krijg ik ook maar ik ben in de overtuiging dat het niet daardoor komt.
Maar mocht het wel zo zijn dan neem ik het voor lief want ik wil de Ocrevus niet kwijt.
Ben er super tevreden over.
Nog even en dan gaan we de lente en zomer vieren 😁sterkte 😘

gr PieterQanuk00
Moderator
29 februari 2024 om 23:47
Moderator

Ik heb juist veel last van klachten met temperaturen boven de 15 graden ... het seizoen doet er niet toe.

Bewerkt op 29 februari 2024 om 23:47
Avatar van Linda
Linda
Moderator
1 maart 2024 om 09:06
Moderator

Hai Babs, de extreme moeheid en zware benen die jij beschrijft herken ik helemaal. Bij mij begint het ook altijd ineens, vaak alsof ik op een wiebelende boot loop en dan extreem moe. Wat zou het toch fijn zijn om een "voorspeller" te vinden wanneer het weer toeslaat maar dat is mij nog niet gelukt. Die onvoorspelbaarheid vind ik het moeilijkst om te accepteren.
Wel meld ik het altijd even bij mijn neuroloog, om samen met hem even te kijken of er misschien dingen zijn waarvoor een nieuwe MRI toch belangrijk kan zijn of een testje om bijv. blaasontsteking uit te sluiten.
Hoop dat je snel weer meer energie hebt! Groet Linda

1 maart 2024 om 10:28

@Pluk.de.dag

Ik gebruik altijd een baby kruik tegen de kou. Zo'n metalen ding. Kokend water erin, in een handdoek rollen en dan blijft hij lang warm. En je kan de handdoek steeds een beetje verder uitrollen voor weer meer warmte. Misschien dat dat ook nog wat voor jou kan zijn gezien je hoeveelheid elecktrische dekens

Tegen de warmte in de zomer kan ik ook niet, maar dat heeft volgens mij meer met mijn autisme te maken. Dat zie ik in ieder geval ook bij de andere autisten in de familie. Ik kan gelukkig ook tegen een warme douche, want dat vind ik heerlijk voor de ontspanning. Lekker op een stoel onder de regendouche.

Dus ik gok een beetje dat ik in de categorie val van last van de kou. Maar we gaan het komende jaren wel ontdekken 😅 of niet dankzij de wispelturigheid van de MS. Maar een patroon herkennen zou wel een beetje leuk zijn als compensatie voor de MS.. vind dat we daar wel recht op hebben met z'n allen 🤣

@linda

Heb net MRI achter de rug en was niks veranderd ten opzichte van mei vorig jaar. Urineweg infecte had ik toevallig ook, die hebben ze nog net op tijd uit kunnen roeien voor mijn Ocrevus infuus volgende week. Maar daar lag dus verder geen oorzaak van de vermoeidheid helaas

Bewerkt op 1 maart 2024 om 10:42