Oogproblemen bij MS

Laatste activiteit: 13 mei 2024 3 reacties 0 volgers 1 waardering
13 mei 2024 om 02:54

Hallo,
Ik heb enkele klachten die aan MS doen denken, o.a. tintelingen in handen (soms tot bovenarm en schouderblad), voeten. Ook een tijdlang stramme benen gehad, maar dat is voorlopig weer normaal. Wat mij echter het meest verontrust zijn mijn ogen. Ik droeg tot voor kort enkel een bril bij het autorijden of tv-kijken, maar nu draag ik hem ook vaak wanneer ik gewoon buitenkom. Ik heb regelmatig momenten dat ik wat in de war geraak wanneer ik voor me uitkijk. Moeilijk om te omschrijven. Het is niet dat ik duizelig ben of de wereld rondom mij zie draaien, maar toch voelt het onzeker.

Bij de symptomen van MS wat oogproblemen betreft, wordt er steevast gesproken over wazig zien, dubbel zien, slecht zien. Enkel "wazig zien" is misschien deels van toepassing op mij, maar daarvoor droeg ik dus al een bril om bijv. tv te kijken of auto te rijden. Ik heb ook geen pijn aan het oog zelf. Kan iemand mij uitleggen hoe ik oogklachten bij MS precies moet interpreteren en kan mijn geval op MS duiden? Alvast bedankt voor jullie reacties.

3 reacties

13 mei 2024 om 02:57

Nog even terugkomend op mijn verhaal: dat in de war komen wanneer ik voor me uitkijk, komt enkel voor wanneer ik wandel of loop, niet in zithouding. Ook heb ik het vaak op plaatsen waar veel volk is (bijv. een evenement, markt ...).

Avatar van Esmeralde
Esmeralde
Moderator
13 mei 2024 om 09:26
Moderator

Hoi

Ik herken de zicht klachten die je omschrijft. Bij mij is dat ms gerelateerd. Heeft te maken met vertraagde verwerking in de hersen van de beelden bij mij. Ik heb nog meer problemen met zien . Ik heb daar onderzoeken voor gehad bij Bartimeus in Zeist. Ik heb nooit oogzenuw ontsteking gehad.

Bespreek dit met de neuroloog /arts

https://www.ms.nl/blogs/9b57410d-2e4a-4993-872a-0f355f80b314

Lees ook deze blog eens van liefsjojo zij schrijft hierin over zicht problemen

Bewerkt op 13 mei 2024 om 09:29
13 mei 2024 om 10:48

Ik herken je klachten ook.

Ik heb vorig jaar mei een aanval gehad waarbij mijn rechter oog naar buiten toe stond en ik dubbel zag. Dat is weggegaan. Echter heb ik sindsdien vaak nog het gevoel wazig te zien. Ondanks bril. Ik weet precies wat je bedoeld, want ik vind het net zo lastig te omschrijven. Je ziet gewoon, maar toch voelt het niet zo. Een beetje alsof je bril vies is, dat gevoel.

Ik heb nu een jaar de diagnose dus het is allemaal nog nieuw voor me en nog ontdekken wat het is.