Pijn benen

Laatste activiteit: 24 mei 2024 7 reacties 0 volgers 0 waarderingen
23 mei 2024 om 17:27

Hallo allemaal.

Ik kom er niet zo goed uit en hoop dat iemand me meer inzicht kan geven.

Ik heb geregeld 's nachts een doffe pijn in mijn benen en heb dan in mijn linkerbeen een soort stuiptrekkingen. Het been schokt en schopt. Dat doet overigens geen pijn. Nu wil de neuroloog me pillen geven tegen zenuwpijnen en/of tegen restless legs. Die pijn heb ik niet ieder nacht. Misschien 2x per maand of zo. En om daar nu doorlopend pillen voor te slikken? Mwah!

En restless legs.... is het dat, of zijn het spasmen? Ik heb niet een jeukend of kriebelend gevoel in mijn been. Hij schokt gewoon.

Ik ben niet zo van de medicijnen. Meestal zijn de bijwerkingen me te heftig. Maar dit is ook niet fijn.

Oh ja, ik ben 61 jaar en heb 2 jaar geleden de diagnose ppms gekregen.

Kan iemand hier iets mee?

Bewerkt op 23 mei 2024 om 17:30

7 reacties

Avatar van Sara
23 mei 2024 om 19:27

Hoi Lieveheersbeestje,

ingewikkeld is het... wel vaker is het niet duidelijk wat nou de juiste naam voor je klacht is en daardoor wordt het nóg moeilijker om te beslissen of je medicatie wil gebruiken en welke dan.

Zelf gebruik ik voor vergelijkbare incidentele klachten clonazepam. Mijn mazzel is dat het probleem meestal 's avonds al begint, zodat ik op dát moment kan slikken. Midden in de nacht is voor mij een minder goed idee want dan ben ik 's morgens nog duf. Ik gebruik het ook echt maar een paar keer per maand, en ben op deze manier tevreden. Ik slik ook liever niet dagelijks als het niet écht écht écht moet.

De clonazepam heeft de neuroloog ooit voorgeschreven voor een soort MS-hug, en de huisarts schrijft het, als vervolg, voor voor mijn incidentele beenproblemen 's nachts.

23 mei 2024 om 22:13

Dank je wel voor je reactie Sara! Ik ga er eens induiken en het dan evt voorleggen aan de neuroloog. Dit klinkt al stukken beter dan dagelijks pillen slikken!

24 mei 2024 om 08:38

Gebruij je al magnesium? Dan wel om te smeren, dan wel om in te nemen?

24 mei 2024 om 12:10

Ja ik gebruik magnesium. Smeren doet niks bij me. Dus ik slik de pillen. Maar heb niet het idee dat het iets doet.

24 mei 2024 om 14:22

Hoi Lieveheersbeestje,

Ik herken de doffe pijn en het schokken en "uitschieten" van een been/benen. Vaak komt dit op na een tijdje gezeten te hebben op de bank of gelegen te hebben in bed.

Het begon ermee dat dit sporadisch voor kwam en nu na een aantal jaren heb ik er vrijwel elke avond/nacht wel last van. Volgens mijn MS-verpleegkundige ging dit om, respectievelijk, zenuwpijn en spasmen. Helaas hebben spasmen de neiging om met de tijd te verergeren. Wat vaak wordt voorgeschreven bij veel last van spasmen zijn spierontspanners die op het zenuwstelsel werken, zoals Baclofen of Tizanidine. Sommige mensen kunnen daar nogal suf van worden maar dat hoeft niet.

Bij restless legs is het zo dat je een onbedwingbare neiging hebt om je benen te bewegen en dat je niet stil kunt blijven zitten. Maar zoals jij het beschrijft klinkt het (inderdaad) eerder alsof je last hebt van zenuwpijn en spasmen m.i.

Wat betreft niet-medicamenteuze behandeling kunnen een goede houding in bed en in de stoel/bank aannemen, rekoefeningen of doorbewegen en oefen(fysio)therapie doen helpen. Botoxinjecties voor een lokale behandeling van spieren is ook nog een mogelijkheid.

Sterkte en hopelijk helpt Clonazepam en/of de suggesties hier boven je!

Bewerkt op 24 mei 2024 om 14:35
24 mei 2024 om 15:24

Ook bij mij is dit herkenbaar en komt het door spasme in mijn linkerbeen. Ik gebruik liever ook geen medicijnen. Sinds een paar maanden krijg ik shockwave-therapie bij de fysiotherapeut. Dat helpt bij mij heel goed. Bij mij doet ze mijn beide kuiten (rechts heb ik lichte spasme) en daarna is het twee weken (zo goed als) weg. Duurde wel 3 weken voor ik voldoende effect had. Nu 1 x 2 weken behandeling.

Sonja S
Moderator
24 mei 2024 om 17:01
Moderator

Hallo Lieveheersbeestje, die spasmen/beentrekkingen zijn zo vervelend!
Ik heb ze ook als ik in bed ga liggen, dus bij ontspanning. Maar ook wel 's morgens ongeveer een uur na het opstaan, alsof mijn benen dan op gang moeten komen. Maar dat gaat na een half uurtje weer over.
Omdat ik er soms uren van wakker lig of zelfs wakker van wordt, heb ik ook Clonazepam gekregen van de neuroloog. Dat mag ik gebruiken als het nodig is en werkt na een half uur tot een uur.
Ik slikte al een jaar magnesium, maar volgens de MS verpleegkundige helpt dat niet tegen de spasmen. Ik merkte ook niet echt iets van de werking, dus daar ben ik weer mee gestopt.
Ik heb de Clonazepam nog niet gebruikt, hoewel ik het al 4 weken in huis heb. Op de een of andere manier zijn mijn benen nu rustig, wat ik natuurlijk niet erg vind ;)

Sonja