Onderzoek op MS.nl

MS.nl biedt betrouwbare en actuele artikelen over onderzoek naar MS. Naast informatie over wetenschappelijk onderzoek naar MS, biedt MS.nl ruimte voor onderzoeksresultaten en lopend onderzoek.

Wie onderhoudt de artikelen?

De redactie van MS.nl zorgt ervoor dat de artikelen actueel en zo compleet mogelijk blijven. Hiervoor werkt de redactie samen met deskundigen. Dit zijn artsen, MS-verpleegkundigen, wetenschappelijk onderzoekers en andere experts. Zij beoordelen of de artikelen kloppen en volledig zijn. Ook ervaringsdeskundigen, dus mensen met MS en hun naasten, helpen de redactie om artikelen te verbeteren. Om de betrouwbaarheid en relevantie van onderzoeksresultaten en lopend onderzoek te waarborgen, werkt de redactie intensief samen met inhoudelijke experts van het MS Fonds, MS Research en de MS Vereniging.

Onderzoeksresultaten  

Onder dit kopje plaatst MS.nl berichten over relevante actuele onderzoeken in binnen- en buitenland. De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten (abstracts) naar goedlopende artikelen op B1-niveau. Selectie vindt plaats op basis van vastgestelde criteria: 

  • De wetenschappelijke publicatie is afkomstig uit een peer reviewed tijdschrift.
  • Het onderwerp is relevant en/of interessant voor de Nederlandse situatie.  
  • Het onderwerp is interessant voor mensen met MS en/of hun naasten.  
  • We vertalen geen reviews.  
  • We vertalen geen fase 1 of fase 2 onderzoek (tenzij over een nieuw behandelprincipe).  
  • We vertalen geen proefdierenonderzoek. 

Lopend onderzoek

Onder dit kopje plaatst MS.nl informatie over lopende studies naar MS, waarvoor onderzoekers proefpersonen zoeken. De redactie selecteert de onderzoeken op basis van gegevens in het register van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en het Register ClinicalTrials.gov. De informatie wordt direct overgenomen uit de betreffende register en voorzien van een link naar de bron. De redactie controleert de informatie voor plaatsing bij de onderzoekers en na plaatsing periodiek in het register.