Leven met MS

Autorijden met MS

Door MS gaat het autorijden vaak steeds minder goed. Je rijvaardigheid moet dan worden getest. Soms moet je auto worden aangepast, zodat je toch mag rijden.

In het kort

  • Krijg je door MS last van beperkingen, dan kan het autorijden moeilijker worden.
  • Om toch te mogen autorijden, heb je een verklaring van geschiktheid nodig. Deze vraag je aan bij het CBR.
  • Om de verklaring van geschiktheid te kunnen krijgen, moet je meestal een rijtest doen.
  • Soms moet je auto worden aangepast. Ombouwen naar handbediening kan bijvoorbeeld een oplossing zijn. Hier zijn vergoedingen voor.

Als het autorijden minder goed gaat

Heb je MS, multiple sclerose? Dan kan het belangrijk voor je zijn om met de auto ergens naartoe te kunnen. Maar vaak gaat het autorijden steeds minder goed door MS. Bijvoorbeeld doordat je kracht verliest of niet meer zo scherp ziet. Of doordat alle prikkels in het verkeer te veel voor je zijn. Is autorijden niet meer verantwoord? Dan is het strafbaar als je dat toch gaat doen. En veroorzaak je daarbij schade, dan moet je die meestal zelf betalen.

Een verklaring van geschiktheid aanvragen

Heb je door MS last van beperkingen, maar wil je wel graag autorijden? Dan heb je behalve een rijbewijs ook een verklaring van geschiktheid nodig. Deze kun je aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Je moet dan eerst een gezondheidsverklaring invullen en een verklaring van je behandelend arts inleveren. Meestal krijg je daarna een medische keuring en moet je een rijtest doen. Op basis hiervan beoordeelt het CBR of je de verklaring van geschiktheid krijgt of niet.

Een training doen of je auto laten aanpassen

Om de verklaring van geschiktheid te kunnen krijgen, moet je soms eerst nog een training doen of je auto laten aanpassen. Er zijn veel aanpassingen mogelijk. Heb je bijvoorbeeld weinig kracht in je benen? Dan kan je auto zo worden omgebouwd dat je alles met de hand kunt bedienen. Ook ombouwen naar een automaat kan een oplossing zijn. Bij een aanpassing moet je soms speciale rijlessen nemen, zodat je leert omgaan met de nieuwe manier van autorijden.

Wordt een aanpassing aan je auto vergoed?

Voor aanpassingen aan je auto kun je soms een vergoeding krijgen. Dit gaat via de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Je kunt hiervoor terecht bij het Wmo-loket van de gemeente waar je woont.

Artikel met medewerking van:

  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Lees meer over Dagelijks leven

Volgend artikel