Leven met MS

Een dagje uit, lukt dat met MS?

Een ontspannen dagje uit is goed voor je, zeker als je MS hebt. Zorg wel dat je goed voorbereid bent. Vooral je medicijnen zijn belangrijk.

In het kort

  • Heb je MS, kies dan een uitstapje dat bij je past. Zorg ook dat je voorbereid bent op hitte of kou.
  • Zit je in een rolstoel? Let er dan op dat die mee kan.
  • Neem een medicijnpaspoort mee, en zorg dat je medicijnen nog in de originele verpakking zitten. Bij een arts of apotheek is dit erg handig.

Zin in een dagje uit?

Heb je MS, multiple sclerose? Dan kan een ontspannen dagje uit goed voor je zijn. Je bent dan minder met je ziekte bezig. Ontspanning kan er ook voor zorgen dat je minder MS-klachten hebt. Wel is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Onderweg wil je geen zorgen hebben.

Kies een uitstapje dat bij je past

Door je MS kun je misschien niet alles meer. Ben je snel moe, dan heb je veel rust nodig. Moet je vaak naar de wc, dan moeten er natuurlijk wel wc’s zijn. Kies daarom een uitstapje dat goed bij je past. Kun je een dagje winkelen aan? Een pretpark? Een ontdekkingstocht in de natuur? Kijk goed of het dagprogramma niet te druk voor je is. En of de plekken waar je verblijft geschikt voor je zijn.

Let op hitte of kou

Door hitte of kou kunnen je MS-klachten erger worden. Vooral als je daar extra gevoelig voor bent. Het is belangrijk dat je dit weet van jezelf. Ga op een warme of koude dag alleen op pad als je goed tegen de hitte of kou kunt. En neem van tevoren al maatregelen. Neem geschikte kleding mee en zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt.

Let erop dat je rolstoel mee kan

Zit je in een rolstoel? Ook dan kan een dagje uit prima te doen zijn. Ga je met het openbaar vervoer? Zorg dan wel dat de vervoersmaatschappij weet dat je komt. Of je nu per trein of per bus reist. Dan weet je zeker dat de reis goed gaat. Zoek ook van tevoren uit of de plekken waar je naartoe wilt, goed toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Vaak staat het wel op de website. En anders bel je even.

Neem een medicijnpaspoort mee

Neem tijdens je dagje uit een medicijnpaspoort mee. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt, en of je ergens allergisch voor bent. Je haalt dit geprinte document bij je apotheek. Moet je tijdens je dagje uit ineens naar een arts of apotheek? Of wordt je tas gecontroleerd, bijvoorbeeld in een museum? Dan kan zo’n document erg handig zijn.

Neem je medicijnen mee in de originele verpakking

Zorg ook dat je je medicijnen meeneemt in de originele verpakking, met het etiket van de apotheek erop. Een arts of apotheekmedewerker ziet zo precies welke medicijnen het zijn. Tip: medicijnen die koel moeten worden bewaard, neem je mee in een goed isolerende koeltas.

Artikel met medewerking van:

  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Lees meer over Dagelijks leven

Volgend artikel