Leven met MS

Goed voorbereid op vakantie met MS

Heb je MS en ga je op vakantie? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Vooral je medicijnen zijn belangrijk. Vaak heb je daarvoor een officiële verklaring nodig.

In het kort

  • Heb je MS, kies dan een vakantie die bij je past. Zorg ook dat je goed tegen het klimaat kunt.
  • Zit je in een rolstoel? Let er dan op dat die mee kan.
  • Voor bepaalde medicijnen heb je een officiële verklaring nodig. Zonder die verklaring kun je problemen krijgen, bijvoorbeeld bij een controle.
  • Neem een medicijnpaspoort mee. Bij een arts of apotheek in het buitenland is zo’n document erg handig.

Zin in vakantie?

Heb je MS, multiple sclerose, dan kun je best nog energie hebben voor een vakantie. Het is zelfs goed voor je om ontspanning te zoeken. Je bent dan minder met je ziekte bezig. Ontspanning kan er ook voor zorgen dat je minder MS-klachten hebt. Wel is het belangrijk dat je goed voorbereid op vakantie gaat. Op je vakantiebestemming wil je geen zorgen hebben.

Kies een vakantie die bij je past

Door je MS kun je misschien niet alles meer. Ben je snel moe, dan heb je veel rust nodig. Moet je vaak naar de wc, dan moeten er natuurlijk wel wc’s zijn. Kies daarom een vakantie die goed bij je past. Kun je een stedentrip aan? Of een georganiseerde groepsreis? Kijk goed of het reisprogramma niet te druk voor je is. En of de plekken waar je verblijft geschikt voor je zijn.

Kies een klimaat dat bij je past

Als je MS hebt, kan het klimaat op je vakantiebestemming een probleem zijn. Door hitte of kou kunnen je MS-klachten erger worden. Vooral als je daar extra gevoelig voor bent. Het is belangrijk dat je dit weet van jezelf. Ga alleen naar een warm of koud land als je goed tegen de hitte of kou kunt. En neem van tevoren al maatregelen. Zoek in een warm land bijvoorbeeld een hotel met airco. Neem geschikte kleding mee, en zorg dat je altijd voldoende water bij je kunt hebben.

Let erop dat je rolstoel mee kan

Ook als je in een rolstoel zit, kun je prima op vakantie. Zorg wel dat de vervoersmaatschappij weet dat je komt. Of je nu per vliegtuig, per trein of per bus reist. Dan weet je zeker dat de reis goed gaat. Zoek ook van tevoren uit of de plekken waar je tijdens je vakantie naartoe wilt, goed toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Vraag een officiële verklaring aan voor je medicijnen

Medicijnen zoals sterke pijnstillers of medicinale cannabis vallen onder de Opiumwet. Dit betekent dat er strenge regels voor zulke medicijnen gelden. Om ermee te mogen reizen, heb je een officiële verklaring nodig. Zonder die verklaring kun je problemen krijgen. Bijvoorbeeld bij de controle op het vliegveld. Zorg dus dat je van tevoren de juiste verklaring aanvraagt en dat je die altijd bij je hebt.

Neem een medicijnpaspoort mee

Neem behalve de officiële verklaring ook een medicijnpaspoort mee op reis. Dit document wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt, en of je ergens allergisch voor bent. Je haalt dit geprinte document bij je apotheek. Moet je in het buitenland naar een arts of apotheek? Dan kan zo’n document erg handig zijn.

Neem je medicijnen mee in de originele verpakking

Zorg ook dat je je medicijnen meeneemt in de originele verpakking, met het etiket van de apotheek erop. Dan is duidelijk dat het medicijnen zijn en geen drugs. De arts of apotheekmedewerker in het buitenland ziet zo precies welke medicijnen het zijn. Tip: medicijnen die koel moeten worden bewaard, neem je mee in een goed isolerende koeltas.

Artikel met medewerking van:

  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Lees meer over Dagelijks leven

Volgend artikel