Leven met MS

Hoe deel je je tijd goed in bij MS?

Het is bij MS belangrijk om genoeg tijd en energie te hebben voor leuke dingen. Een dagschema helpt daarbij. Ook kun je advies krijgen van je MS-zorgverlener.

In het kort

  • MS kan je erg moe maken. Heb je daar last van? Deel dan je tijd goed in, zodat je energie overhoudt voor de leuke dingen.
  • Verdeel je activiteiten over de dag. Kijk kritisch wat je echt moet doen.
  • Vraag de mensen om je heen of ze je kunnen helpen, of schakel thuiszorg in.
  • Worden de problemen te groot? Bespreek ze met je MS-zorgverlener. Vaak kom je dan terecht bij een ergotherapeut, die je hulp en advies kan geven.

Goed omgaan met je tijd en energie

Bij MS, multiple sclerose, kun je zomaar ineens heel erg moe zijn. Het is daarom verstandig om je tijd goed in te delen. Zo heb je meer energie voor de dingen die jou plezier geven. Hieronder vind je adviezen die je helpen om goed met je tijd en energie om te gaan.

Maak dagschema’s

Maak voor jezelf duidelijke dagschema’s. Wissel rust en activiteit goed af. Wissel ook lichte en zware activiteiten af. Kijk wat nodig is en vooral ook wat leuk is. Geef dit allemaal een plekje in je dagschema. Activiteiten die veel tijd vragen, kun je opdelen in stukjes en verdelen over meerdere dagen. Kom je op een dag ergens niet aan toe? Geen probleem. Schuif die activiteit dan gewoon door naar een andere dag.

Kijk kritisch naar je activiteiten

Soms denk je dat je van alles moet doen. Kijk dan eens hoe noodzakelijk je activiteiten zijn. Waarom doe je ze? Hoe doe je ze? Misschien kun je een bepaalde activiteit schrappen, als die toch niet zo nodig blijkt te zijn. Of je besteedt er gewoon wat minder tijd en energie aan.

Probeer efficiënter te zijn

Efficiënter betekent: ervoor zorgen dat je met zo min mogelijk inspanning zo veel mogelijk doet. Je kunt bijvoorbeeld dingen combineren. Moet je de trap op om iets te halen? Of naar het winkelcentrum? Kijk of je meer dingen nodig hebt en neem ze in één keer mee.

Vraag hulp voor thuis

Vraag je gezin, je familie of je vrienden of ze je kunnen helpen bij zware huishoudelijke taken. Of dat ze met je meegaan naar de winkel. Voor verzorging, begeleiding bij dagelijkse handelingen of huishoudelijke hulp kun je ook thuiszorg inschakelen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met het Wmo-loket of sociaal wijkteam van je gemeente. Of bespreek het met je huisarts.

Praat erover met je MS-zorgverlener

Als de problemen te groot voor je worden, is het belangrijk om hierover te praten met je MS-zorgverlener. Vaak word je dan doorgestuurd naar een ergotherapeut. Die kan je advies geven over het uitvoeren van dagelijkse handelingen en over hulpmiddelen. Dit helpt je om tijd en energie over te houden voor de dingen die je leuk vindt.

Artikel met medewerking van:

  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Lees meer over Dagelijks leven

Volgend artikel