Leven met MS

Je sociale netwerk is belangrijk, zeker bij MS

Bij MS is het extra belangrijk om een goed sociaal netwerk te hebben. Familie, vrienden en kennissen geven om je en kunnen je steunen.

In het kort

  • Familie, vrienden en kennissen zijn belangrijk voor je. Je kunt plezier met hen hebben en ze kunnen je steunen.
  • Door MS kan het moeilijker worden om contact te houden met de mensen die belangrijk voor je zijn.
  • Vertel de mensen om je heen met welke problemen je te maken hebt. Zij zullen daar zeker begrip voor hebben.
  • Het is goed voor je om nieuwe mensen te ontmoeten.
  • Misschien vind je het fijn om in contact te komen met mensen die ook MS hebben. Dat kan bijvoorbeeld via de community van MS.nl.

Jouw sociale netwerk

Familie, vrienden, kennissen: zij zijn jouw sociale netwerk. Met hen kun je plezier hebben, op pad gaan en mooie dingen beleven. En ze kunnen je steunen in moeilijke tijden. Met een goed gesprek, een schouder om op te leunen of een kaartje. Zo weet je dat er mensen zijn die om je geven. Dat geeft je een goed gevoel.

Voor plezier én steun

Heb je MS, multiple sclerose? Dan is het extra belangrijk om een goed sociaal netwerk te hebben. Leuke dingen doen met de mensen om je heen helpt je om je beter te voelen. Je kunt dan zelfs minder last hebben van je MS-klachten. Maar ook steun krijgen is belangrijk. Het helpt enorm als je weet dat er mensen zijn met wie je goed kunt praten. Die weten hoe moeilijk je het hebt door MS. En die het prima vinden als je bij hen komt uithuilen.

Als het allemaal wat moeilijker gaat

Door MS kan het wel moeilijker worden om contact te houden met de mensen die belangrijk voor je zijn. Bijvoorbeeld als je door problemen met lopen minder snel op pad gaat. Misschien zit je in een rolstoel en vind je reizen een heel gedoe. Je kunt ook moeite hebben om een gesprek te volgen, zeker in een drukke omgeving zoals een café. Soms ben je bang dat je niet meer begrepen wordt. Je kunt somber worden of depressief. Het gevaar bestaat dat je daardoor steeds minder mensen ziet.

Problemen? Praat erover!

Hoe zorg je ervoor dat je je waardevolle contacten niet verliest? Zodat je toch een sterk netwerk houdt van familie, vrienden en kennissen? Het belangrijkste is dat je met hen in gesprek blijft en dat je je problemen met hen deelt. Zo begrijpen ze beter wat er aan de hand is. Je zult merken dat ze heus alle begrip voor je hebben, en dat ze je graag helpen. Ze geven namelijk om je.

Werken aan een sterker sociaal netwerk

Wil je je sociale netwerk uitbreiden? Meer mensen spreken en meer leuke dingen doen? Er is van alles mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens welke verenigingen er zijn in je omgeving. Bijvoorbeeld een koor, een kaartclub, een wandelvereniging, een yogagroep, een club voor je hobby of een sportvereniging. Zoek iets uit wat goed bij je past en wat niet te vermoeiend voor je is. Je zult zien hoe fijn het is om nieuwe mensen om je heen te hebben en er samen iets moois van te maken.

Gespreksgroepen en activiteiten voor mensen met MS

Misschien wil je in contact komen met mensen die ook MS hebben? Hier op MS.nl vind je een online community met allerlei interessante gespreksgroepen. Ook zie je hier welke activiteiten en trainingen er voor mensen met MS worden georganiseerd. Wie weet is het iets voor je. Het kan heel fijn zijn om ervaringen uit te wisselen met mensen die precies hetzelfde meemaken.

> Naar de community op MS.nl

> Naar het activiteitenoverzicht op MS.nl

Artikel met medewerking van:

  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Lees meer over Dagelijks leven

Volgend artikel