Leven met MS

Uitgaan en MS

Plezier maken is goed voor je. Zeker als je MS hebt. Ga je uit, zorg dan wel dat je goed voorbereid bent. Check vooral of de plek geschikt voor je is.

In het kort

  • Heb je MS en wil je uitgaan? Doe dan iets wat goed bij je past en wat niet te vermoeiend is.
  • Zorg dat je voorbereid bent op kou of hitte. Bijvoorbeeld als je naar een zomerfestival gaat.
  • Heb je zorg nodig? Check dan of er zorgverleners aanwezig zijn.
  • Zit je in een rolstoel? Let er dan op dat die mee kan.
  • Neem een medicijnpaspoort mee, en zorg dat je medicijnen nog in de originele verpakking zitten. Bij een arts of apotheek is dit erg handig.

Zin in uitgaan?

Heb je MS, multiple sclerose, dan is plezier maken goed voor je. Een gezellig etentje, een avondje stappen, een mooi concert of een festival: het helpt allemaal om minder met je ziekte bezig te zijn. Het kan er zelfs voor zorgen dat je minder MS-klachten hebt. Wel is het belangrijk dat je goed voorbereid op stap gaat. Je wilt genieten, en daar horen geen zorgen bij.

Doe iets wat goed bij je past

Door je MS kun je misschien niet alles meer. Ben je snel moe, dan heb je veel rust nodig. Moet je vaak naar de wc, dan moeten er natuurlijk wel wc’s zijn. Ga daarom iets doen wat goed bij je past. Kun je een avondje stappen aan? Een concert, waarbij je misschien lang moet zitten of staan? Een festival met veel drukte? Kijk goed of je er niet te moe van wordt. En of de plek geschikt voor je is.

Let op hitte of kou

Door hitte of kou kunnen je MS-klachten erger worden. Vooral als je daar extra gevoelig voor bent. Het is belangrijk dat je dit weet van jezelf. Heb je plannen om tijdens de warme zomer een festival te bezoeken? Of wil je in een koude winternacht gaan stappen? Doe dit alleen als je goed tegen de hitte of kou kunt. En neem van tevoren al maatregelen. Trek geschikte kleding aan en zorg dat je steeds voldoende water bij je hebt. Zoek op warme, zonnige dagen een plekje uit in de schaduw.

Check of er zorgverleners zijn

Blijf je langer weg, bijvoorbeeld wanneer je naar een festival gaat? En heb je af en toe zorg nodig? Misschien ben je bang dat er iets gebeurt waardoor je ineens zorg nodig hebt? Neem dan van tevoren contact op met de organisatie. Vraag of er altijd zorgverleners aanwezig zijn die je kunnen helpen, en of er misschien een aangepaste camping is. Vooraf vragen is prettig voor alle partijen. Tip: heb je een toiletpas, zorg dan dat je die bij je hebt. Zo heb je steeds voorrang bij de toiletten.

Let erop dat je rolstoel mee kan

Zit je in een rolstoel? Ook dan kan uitgaan prima te doen zijn. Zoek wel eerst uit of de plek waar je naartoe wilt, goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Veel uitgaansplekken hebben informatie hierover op hun website staan. Soms is het handig als je even belt om te vragen of je met een rolstoel naar binnen kunt.

Kijk of er een prikkelarme ruimte is

Uitgaan is gezellig. Maar het kan wel erg druk en lawaaiig zijn, soms ook met felle lichteffecten. Zeker bij MS kunnen al die prikkels ineens te veel zijn. Bijvoorbeeld in een drukke club of tijdens een festival. Het is goed om van te voren te checken of er een prikkelarme ruimte is waar je even tot jezelf kunt komen. Verder kunnen oordoppen en een zonnebril je beschermen tegen al te veel prikkels.

Neem een medicijnpaspoort mee

Neem bij het uitgaan een medicijnpaspoort mee. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt, en of je ergens allergisch voor bent. Je haalt dit geprinte document bij je apotheek. Gebeurt er tijdens het uitgaan iets waardoor je ineens naar een arts of apotheek moet? Of word je bij de ingang gecontroleerd? Dan kan zo’n document erg handig zijn.

Neem je medicijnen mee in de originele verpakking

Zorg ook dat je je medicijnen meeneemt in de originele verpakking, met het etiket van de apotheek erop. Een arts of apotheekmedewerker ziet zo precies welke medicijnen het zijn. Tip: medicijnen die koel moeten worden bewaard, neem je mee in een goed isolerende koeltas.

Artikel met medewerking van:

  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Lees meer over Dagelijks leven

Volgend artikel