Leven met MS

Wat doet MS met je relatie?

MS heeft niet alleen invloed op jou, maar ook op je partner. Die maakt jouw MS-klachten dagelijks mee. Belangrijk is dat jullie met elkaar blijven praten.

In het kort

  • Heb je MS, dan kan dat invloed hebben op je relatie. Je partner moet net als jij een manier vinden om met je ziekte om te gaan.
  • Je MS-klachten kunnen lastig zijn bij de dingen die je samen doet. 
  • Door MS word je afhankelijker van je partner. Jullie relatie wordt dan minder gelijkwaardig.
  • Het is goed om samen te blijven praten over de veranderingen in jullie relatie.
  • Een psycholoog of seksuoloog kan hulp bieden.

MS en je relatie

Heb je MS, multiple sclerose, dan kun je gewoon een relatie hebben. Maar er zijn wel een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Bijvoorbeeld dat MS niet alleen invloed heeft op jouw leven, maar ook op dat van je partner. Die ziet de gevolgen van je ziekte elke dag en moet net als jij een manier vinden om daarmee om te gaan.

In gesprek blijven met elkaar

Natuurlijk is MS niet altijd lastig voor je partner. Het kan heel goed zijn dat je relatie juist beter wordt. En dat je samen meer geniet van de dagelijkse dingen. Maar MS kan ook zorgen voor extra spanningen. Misschien heb je vaker ruzie. Daarom is het belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft. Wat zijn de dingen waar jij en je partner over piekeren? Welke zorgen hebben jullie? Hoe zien jullie de toekomst?

Samen de diagnose MS verwerken

Krijg je de diagnose MS? Dan kun je je boos, verdrietig en somber voelen. Dit is een heel normale reactie, want je moet iets verwerken wat een grote invloed heeft op je leven. Maar vergeet niet dat je partner jouw diagnose ook moet verwerken. Het is heel logisch dat je in deze beginfase volop steun verwacht van je partner. Maar die heeft zelf ook veel verdriet en zorgen, en kan die steun misschien moeilijk geven. Het is goed om je verwachtingen bij te stellen en de diagnose samen te verwerken.

Jouw klachten van dichtbij

Bij MS kun je vermoeid zijn, of je hebt pijn. Je kunt problemen hebben met je blaas of je darmen. Je partner maakt jouw MS-klachten van heel dichtbij mee. Door die klachten kunnen de leuke dingen die je samen wilt doen, onzeker zijn. Bijvoorbeeld een etentje met vrienden, of een dagje uit. Van te voren weet je niet precies hoe fit je die dag zult zijn. Het kan zomaar zijn dat je uitgeput bent en dat je moet afzeggen. Zoiets is voor jullie allebei niet leuk. Heb je begrip voor elkaars situatie, dan gaat het gemakkelijker.

Seksuele problemen in je relatie

Bij MS kun je last hebben van seksuele problemen. Vrouwen hebben soms meer moeite om opgewonden te raken of een orgasme te krijgen. Mannen krijgen moeilijker een erectie. Ook MS-klachten zoals spierzwakte, vermoeidheid, pijn en incontinentie hebben invloed op de seks. Intiem zijn met elkaar wordt moeilijker. Vaak is de seks niet meer zo spontaan als vroeger. Het is goed om dit samen te bespreken, zodat je de onderlinge spanning vermindert. Je kunt onderzoeken wat je tijdens de seks het prettigst vindt. Ook zijn er allerlei hulpmiddelen die helpen bij de seks.

Je partners rol verandert

Het is bij MS niet zo dat je altijd veel verzorging nodig hebt. Maar waarschijnlijk moet je partner je wel vaker helpen bij alledaagse dingen. Je partner wordt steeds meer je hulpverlener of zelfs je mantelzorger. Dit heeft gevolgen voor jullie relatie. Die wordt minder gelijkwaardig dan eerst. Je wordt afhankelijker van je partner, of je dat nu wilt of niet. En andersom ziet je partner je langzaam veranderen van partner tot patiënt. Dit kan erg lastig zijn voor je relatie. Ook hier geldt weer dat je er samen over moet praten. En dat het goed is om begrip te hebben voor elkaars situatie.

Hulp zoeken voor je relatie

MS is niet niks. Jij en je partner moeten met de ziekte leren omgaan. MS raakt jullie beiden. Je krijgt allebei te maken met heftige gedachten en gevoelens. Komen jullie er samen niet uit? Bespreek de problemen dan met je MS-zorgverlener. Die kan jullie doorsturen naar een gespecialiseerd hulpverlener, zoals een psycholoog of een seksuoloog. Je leert dan samen hoe je kunt omgaan met de veranderingen in jullie relatie.

Artikel met medewerking van:

  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Lees meer over Dagelijks leven

Volgend artikel