Leven met MS

Diëten bij MS

Het volgen van een dieet is populair bij mensen met MS. Of het echt helpt tegen MS weten we niet, maar gezonde voedingskeuzes zijn altijd goed. 

In het kort

  • Een dieet is een eetpatroon volgens bepaalde regels. 
  • Veel mensen met MS volgen een dieet omdat ze geloven dat het goed voor hen is. 
  • Of het volgen van een dieet helpt tegen MS is niet wetenschappelijk bewezen. 

Wat is een dieet? 

Een dieet is een eetpatroon dat aan bepaalde regels voldoet. Je eet dan minder van sommige voedingsmiddelen, of je eet ze helemaal niet. Andere diëten hebben regels voor de momenten op de dag dat je eet.  

Waarom diëten? 

Een dieet heeft een bepaald doel. Sommige diëten zijn bijvoorbeeld bedoeld om af te vallen. Het doel van MS-diëten is niet om af te vallen, maar om klachten van MS te verminderen door zo gezond mogelijk te eten en drinken. Sommige diëten zijn zelfs ontwikkeld om de achteruitgang bij MS te vertragen. Of dit echt kan met een dieet, is niet duidelijk.  

Wat is de invloed van diëten op MS? 

MS is niet te genezen met een bepaald eetpatroon. Maar je kunt je door gezond te eten wel beter voelen. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde diëten helpen bij MS-klachten, zoals vermoeidheid. Artsen die diëten hebben ontwikkeld voor MS beweren veel over hun dieet. Ook mensen met MS zeggen of schrijven dat ze zich door hun dieet beter voelen. Maar komt dat alleen maar door het dieet? Of zijn er ook andere dingen die invloed hebben? Daar proberen onderzoekers nu achter te komen.  

Voeding en voedingssupplementen

Heb je MS, dan kan goede voeding bijdragen aan een betere algemene conditie en een vermindering van klachten. Hoe maken anderen hun keuzes in eten en drinken? Wat zijn de ervaringen met voedingssupplementen? Stel hier je vragen of geef tips.

Bekijk de groep

Hoe past een dieet in je behandeling? 

Een dieet is een aanvulling op de gewone behandeling. Neem je bijvoorbeeld medicijnen voor MS en wil je een dieet volgen? Dan blijf je de medicijnen gebruiken tijdens het volgen van het dieet. Wil je misschien je eetpatroon veranderen of een dieet gaan volgen? Bespreek dit dan eerst met je zorgverlener. Die kan je doorsturen naar een diëtist voor advies over je eetpatroon. 

Past een dieet bij jou? 

Er zijn veel eetpatronen om uit te kiezen. Veel diëten komen met elkaar overeen, ze bevatten bijvoorbeeld allemaal veel groenten en fruit. Maar welk dieet is nu het beste? Dat hangt onder andere af van je persoonlijke doelen en voorkeuren. Daarnaast kun je zelf kiezen hoe streng je je aan een bepaald dieet wilt houden. Vaak hebben kleine aanpassingen, zoals iets minder snoepen en wat meer groenten en fruit eten, al een groot effect.  

Artikel met medewerking van:

  • Jolein den Boer - Diëtist, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 7 februari 2024

Lees meer over Diëten

Volgend artikel