Leven met MS

Vasten of Time Restricted Eating

Vasten is een eetpatroon waarbij je een gedeelte van de dag niet eet. Het kan zijn dat dit helpt tegen de zenuwontstekingen bij MS. 

In het kort 

  • Time Restricted Eating, oftewel vasten, is een eetpatroon waarbij je een gedeelte van de dag niet eet.  
  • Er zijn aanwijzingen dat dit eetpatroon ontstekingsremmend werkt.  
  • Er wordt nog onderzoek gedaan naar dit eetpatroon. Hieruit moet duidelijk worden of dit eetpatroon goed is voor mensen met MS.  

Vasten  

Time Restricted Eating is Engels voor tijdgebonden eten. Het gaat bij dit eetpatroon niet om het voedsel dat je eet. Wel zijn de momenten waarop je eet belangrijk. Een aantal uren per dag mag je eten. De rest van de tijd vast je, je eet dan dus niet. Een voorbeeld van Time Restricted Eating is dat je je eetmomenten kiest binnen een periode van 12 uur. Dan eet je bijvoorbeeld alleen tussen 8 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds. De rest van de tijd eet je niet. De tijd dat je niet eet kan ook langer duren.  

Vasten en MS 

Bij MS, multiple sclerose, zijn er ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. Onderzoekers vermoeden dat Time Restricted Eating ontstekingsremmend kan werken. Het onderzoek naar dit eetpatroon is nog in de beginfase. We weten dus nog niet wat het voor mensen met MS kan betekenen. Wil je dit eetpatroon gaan volgen? Bespreek het eerst met je arts of diëtist. 

Artikel met medewerking van:

  • Jolein den Boer - Diëtist, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 7 februari 2024