Leven met MS

Bewegen en sporten, waarom en hoeveel?

Bewegen is voor iedereen gezond, ook als je MS hebt. Waarom is het goed om in beweging te blijven? En hoeveel beweging is genoeg?

In het kort

 • Net als voor iedereen is het voor mensen met MS belangrijk om genoeg te bewegen.
 • Het is goed om minstens een halfuur per dag te bewegen.
 • Daarbij is matige inspanning voldoende, zoals wandelen, fietsen of het huishouden doen.
 • Bewegen geeft energie, je wordt fitter en je voelt je beter.
 • MS-klachten kunnen tijdelijk erger worden door inspanning. Dat gaat vanzelf weer over. MS wordt niet erger door bewegen of sporten.

Wat is genoeg bewegen?

Artsen en onderzoekers hebben een advies opgesteld over hoeveel en hoe vaak je minimaal moet bewegen om zo gezond mogelijk te zijn. Deze richtlijn geldt ook voor mensen met MS, multiple sclerose. Het advies is om je ten minste 150 minuten per week matig in te spannen. Dat is 2,5 uur in totaal. Het mag ook meer zijn dan dat. Daarbij telt elke minuut dat je in beweging bent, zoals wandelen. Het beste is als je de inspanning over meerdere dagen verdeelt. Dan is het ongeveer een halfuur per dag. Je kunt het ook opknippen in 2 keer een kwartier of 3 keer 10 minuten per dag. 

Wat is matige inspanning? 

Je spant je matig in als het bewegen je moeite kost, maar je nog wel kunt praten. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, een blokje om in de rolstoel, (hand)fietsen of rustig zwemmen. Maar ook het huishouden doen telt mee, zoals stofzuigen en afwassen. Het is ook prima om intensief te bewegen als je dat aankunt. Intensief betekent dat je hartslag sneller gaat. Je haalt ook sneller adem, en het praten lukt minder goed. Intensief bewegen doe je bij sporten zoals hardlopen en rolstoeltennis.

Krachttraining 

Daarnaast wordt geadviseerd om twee keer per week krachtoefeningen te doen van de grote spiergroepen, zoals benen, billen, buik-, rug- en armspieren. Hiervoor hoef je niet naar een sportschool. Je kunt dit ook thuis doen door bijvoorbeeld een aantal keer achter elkaar op te staan uit een stoel en jezelf op te drukken tegen een muur of op de grond. 

Waarom is bewegen bij MS gezond?

Bij MS gaat bewegen soms moeilijk. Bijvoorbeeld door klachten als vermoeidheid en stijfheid. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Je houdt je spieren er sterk en soepel mee, zodat je alledaagse dingen kunt blijven doen. Zoals boodschappen, hobby's en eventueel werk. Daarnaast kost bewegen weliswaar energie, maar het geeft ook energie. Dat komt doordat je fitter wordt en je lekkerder in je vel gaat zitten. 

Een paar andere voordelen van bewegen zijn:

 • je evenwicht en precieze bewegingen worden beter
 • je hebt minder kans op depressieve klachten
 • je gaat er beter van slapen
 • het helpt bij klachten zoals vermoeidheid en darmproblemen

Wat als je meer klachten krijgt door het bewegen?

Door het bewegen en sporten kunnen je MS-klachten tijdelijk erger worden. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over. Een dag na het sporten zouden je klachten weer op het normale niveau van voor het sporten moeten zitten. 

Maakt sporten MS erger?

Mensen met MS zijn soms bang dat sporten MS erger maakt. Maar dat klopt niet. Sporten heeft geen negatieve invloed op de ziekte.  

Bewegen

Voor mensen met MS is het belangrijk om voldoende te bewegen. Het kan de mobiliteit bevorderen en de kans op complicaties verminderen. Een aanrader dus. Maar door je lichamelijke klachten gaat het bewegen misschien lastig. Hoe ga je daarmee om? Waar heb jij baat bij? Hoe motiveer jij jezelf en hoe doen anderen dit? Lees hier de ervaringen en deel jouw verhaal.

Bekijk de groep

Artikel met medewerking van:

 • Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach
 • Joke Ruiter-Zwijnenberg - MS-verpleegkundige, revalidatiecentrum Vogellanden

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024

Lees meer over Leefstijl

Volgend artikel