Leven met MS

Bewegen in een rolstoel

Als je in een rolstoel zit, is het logisch dat bewegen of sporten lastig voor je is. Maar juist dan is het belangrijk om in beweging te blijven. Het draagt bij aan een goede lichamelijke en mentale gezondheid.

In het kort

  • Als je in een rolstoel zit, kan het moeilijker zijn om te bewegen of te sporten.
  • Toch is het goed om in beweging te blijven. Je spieren blijven soepel en het is goed voor je stemming.
  • Er zijn veel sporten mogelijk voor rolstoelgebruikers, zowel samen als individueel.
  • Een fysiotherapeut of sportcoach helpt je bij het zoeken naar de juiste sport.

Blijf in beweging

Als je in een rolstoel zit, vind je het misschien moeilijk om in beweging te blijven. Of om de draad op te pakken van een eerdere sport. Toch is het belangrijk om je spieren soepel en sterk te houden. Het kan zijn dat je last hebt van stijfheid of verkrampingen. Een fysiotherapeut of mantelzorger helpt je met oefeningen om je benen en armen te blijven bewegen. 

Fit door bewegen

Als je meer gaat bewegen, zul je merken dat je je steeds fitter gaat voelen. Ook voelt je lichaam sterker en heb je meer contact met de buitenwereld. Door sportieve uitdagingen aan te gaan leer je wat je allemaal nog kunt. Dat vergroot je zelfvertrouwen. 

Sporten op maat

Er zijn veel sporten die je kunt doen als je in een rolstoel zit, afhankelijk van je mogelijkheden. Vraag de fysiotherapeut of sportcoach welke sporten bij jouw niveau passen. Kom je graag buiten en houd je van snelheid? Dan is een handfiets of aankoppelfiets misschien iets voor jou. Een aankoppelfiets klik je aan je rolstoel (zie afbeelding hieronder). Soms wordt deze vergoed via de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Je kunt hiervoor terecht bij je gemeente.

Aankoppelfiets

Samen of alleen 

Een teamsport, zoals rolstoelbasketbal, is misschien net het extra duwtje in de rug om te gaan sporten. In een team moedig je elkaar aan en kun je je ervaringen delen met andere rolstoelgebruikers. Ook een wandelmaatje, iemand die met jou meeloopt tijdens een blokje om, geeft steun en gezelligheid. Daarnaast zijn er individuele sporten die je in een rolstoel kunt doen, zoals aangepaste yoga en krachttraining. 

Tips voor rolstoelgebruikers

  • De Bijzonder Mobiel 4-daagse is een evenement voor iedereen met aangepast vervoer, zoals een handfiets, ligfiets of aankoppelfiets. De route loopt over rolstoelvriendelijke paden. Een leuke manier om naar iets toe te werken, lekker buiten te zijn en nieuwe mensen te leren kennen. 
  • Lukt het niet om de deur uit te gaan? Doe dan thuis oefeningen. Kijk op YouTube voor video's met oefeningen die je zittend kunt doen.

Bewegen

Voor mensen met MS is het belangrijk om voldoende te bewegen. Het kan de mobiliteit bevorderen en de kans op complicaties verminderen. Een aanrader dus. Maar door je lichamelijke klachten gaat het bewegen misschien lastig. Hoe ga je daarmee om? Waar heb jij baat bij? Hoe motiveer jij jezelf en hoe doen anderen dit? Lees hier de ervaringen en deel jouw verhaal.

Bekijk de groep

Artikel met medewerking van:

  • Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024

Lees meer over Leefstijl

Volgend artikel