Leven met MS

Hoe sport je met MS?

Sporten met MS? Maak het leuk en daag jezelf uit, maar blijf je lichaam altijd goed aanvoelen.

In het kort

 • Het verschilt per persoon hoeveel en op welke manier je kunt bewegen.
 • Je sport op de manier waarop jij het aankunt en kunt volhouden.
 • Bouw het sporten langzaam op.
 • Kies een sport die je leuk vindt.
 • Zoek op waar jouw grenzen liggen. Vaak kun je meer dan je denkt.

Voor iedereen anders

MS, multiple sclerose, is voor iedereen anders. Afhankelijk van je klachten lukken sommige dingen wel of niet. Sommige mensen kunnen makkelijk een lang stuk wandelen, terwijl voor anderen een keer extra staan al een uitdaging is. Vergelijk jezelf niet met anderen en doe wat bij jou past. Een klein beetje bewegen is al beter voor de gezondheid dan blijven zitten. Elke stap telt.

Langzaam opbouwen

Het kan een grote uitdaging zijn om genoeg te bewegen, zeker als je MS hebt. Heb je al een tijdje niet gesport? Begin dan rustig en bouw het op. Te snel opbouwen kan leiden tot blessures. Start met korte oefeningen waar je niet veel kracht voor nodig hebt. Gaat dat goed, maak de oefening dan zwaarder of langer. 

Hoe houd je het sporten vol?

Een sport die je leuk vindt houd je langer vol. Neem daarom de tijd om uit te zoeken wat jou motiveert en waar je plezier uit haalt. Een paar voorbeelden van wat sporten leuk maakt, zijn:

 • Sociaal contact. Veel mensen hebben baat bij sporten met andere mensen. Je vergroot je sociale kring en je doorzettingsvermogen. Samen bewegen kan bijvoorbeeld met een wandelmaatje of een sportteam. 
 • Afwisseling. Zorg bijvoorbeeld elke week voor andere oefeningen. Of kies eens een nieuwe route voor je hardlooprondje of je fietstocht. 
 • Uitdaging. Een sportief doel behalen of een wedstrijd winnen geeft een goed gevoel. Bedenk wel dat je het niet elke keer beter kunt doen dan de vorige keer. Daarnaast spelen je MS-klachten een rol bij hoe je per dag presteert. 

Je grenzen opzoeken

Een klein beetje bewegen is al beter voor de gezondheid dan blijven zitten. Maar ga zeker ook af en toe een nieuwe uitdaging aan. Doe bijvoorbeeld een keer een langere of intensievere training. Vaak kun je meer aan dan je denkt. Het is prima om daardoor een keer wat meer spierpijn te hebben dan normaal. Of dat de spierpijn langer duurt. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren. Het is niet de bedoeling om bij elke training het uiterste van jezelf te vragen. Daarmee zou je jezelf te vaak overbelasten. De fysiotherapeut kan helpen met onderzoeken waar je grenzen liggen. En deze kan helpen opletten dat je niet te vaak over je grens gaat.  

Tips om meer te bewegen

 • Kies het moment van de dag dat het beste bij jou past om te sporten. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om in de ochtend te sporten, omdat ze dan nog de meeste energie hebben.
 • Bedenk hoe je door de dag heen beweegmomenten kunt inbouwen. Bijvoorbeeld door de trap te nemen in plaats van de lift, of de fiets in plaats van de auto.
 • Een sporthorloge houdt bij hoeveel je op een dag beweegt. Daarmee kun je bepalen of je genoeg doet.

Artikel met medewerking van:

 • Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach
 • Joke Ruiter-Zwijnenberg - MS-verpleegkundige, revalidatiecentrum Vogellanden

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024

Lees meer over Leefstijl

Volgend artikel