Leven met MS

Vitamines en andere aanvullingen op je voeding

Als aanvulling op je voeding kun je supplementen nemen, zoals vitamines. Wat is goed voor je als je MS hebt? 

In het kort

  • Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je de meeste gezonde voedingsstoffen binnen.
  • Soms heb je supplementen nodig, zoals vitamines. Dit zijn aanvullingen op je voeding.
  • Artsen kunnen vitamine D en omega 3 voorschrijven. Of dit echt helpt bij MS, is niet zeker.
  • Gebruik bij supplementen niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid per dag.

Wat zijn aanvullingen op je voeding?

Aanvullingen op je voeding zijn extra voedingsstoffen die je naast je normale voeding neemt. Bijvoorbeeld vitamines. We noemen aanvullingen op je voeding ook wel supplementen. Als je gevarieerd en volgens het algemene voedingsadvies voor MS eet, heb je meestal geen supplementen nodig. In sommige gevallen, zoals bij bepaalde diëten, kan het wel nodig zijn. Als je bijvoorbeeld een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, adviseren artsen om vitamine B12 bij te nemen. Dit zit alleen in dierlijke voeding zoals zuivel en vlees. 

Heb je supplementen nodig bij MS?

Er zijn helaas geen supplementen die MS kunnen genezen of voorkomen. Toch kan het nodig zijn om supplementen te nemen. Soms schrijft de arts vitamine D voor. Mensen met MS komen dit vaak tekort, terwijl het goed is voor de botten, spieren en het afweersysteem. Ook kan de arts omega 3 voorschrijven. Het is nog niet zeker of het nemen van vitamine D en omega 3 echt helpt bij MS. Daar moet eerst meer onderzoek naar worden gedaan. 

Niet te veel

Gebruik je supplementen, bijvoorbeeld vitamines? Let dan op dat je er niet te veel van neemt. Dit is niet goed voor je lichaam. Kijk op het etiket om te zien hoeveel je per dag mag nemen. 

Andere supplementen

We weten nog niet of andere supplementen invloed hebben op MS-klachten of op het verloop van MS. Voorbeelden zijn kurkuma en alfaliponzuur. Wil je supplementen gaan gebruiken? Bespreek dit dan eerst met je zorgverlener.

Voeding en voedingssupplementen

Heb je MS, dan kan goede voeding bijdragen aan een betere algemene conditie en een vermindering van klachten. Hoe maken anderen hun keuzes in eten en drinken? Wat zijn de ervaringen met voedingssupplementen? Stel hier je vragen of geef tips.

Bekijk de groep

Artikel met medewerking van:

  • Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach
  • Joke Ruiter-Zwijnenberg - MS-verpleegkundige, revalidatiecentrum Vogellanden

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024

Lees meer over Leefstijl

Volgend artikel