Leven met MS

Hoe blijf je mentaal fit met de juiste mindset?

MS is een onvoorspelbare ziekte. Dit kan zorgen voor onzekerheid, angst en stress. Het is belangrijk om mentaal fit te blijven. Hoe je denkt, kan hierbij helpen.

In het kort

  • MS is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Mensen met MS weten niet precies wat er in de toekomst gaat gebeuren.
  • Dit kan zorgen voor onzekerheid, angst en stress.
  • Mentaal fit blijven is belangrijk. Hoe je denkt over de ziekte en over jezelf, helpt hierbij.
  • Er zijn veel manieren om invloed te hebben op hoe je denkt. En tips die helpen bij de juiste mindset. 

MS en mindset

MS, multiple sclerose, is een onvoorspelbare ziekte. Het verloop van MS is bij iedereen anders. Mensen weten dus niet precies wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dit kan zorgen voor onzekerheid, angst en stress. Het is belangrijk om mentaal fit te blijven. Dit noemen we ook wel: mentale veerkracht hebben. Hoe je denkt over de ziekte en hoe je hiermee omgaat, kan hierbij helpen. Dat heet: mindset. > Meer over de psychische gezondheid bij MS

Meer weerstand door een positief gevoel

Gevoelens zoals hoop, blijheid, trots en dankbaarheid vergroten de weerstand. Bij een positief gevoel maakt je lichaam een speciaal stofje aan: dopamine. Dit stofje is belangrijk voor je hersenen, zeker bij MS. Richt je je aandacht op de positieve dingen in je leven? Dan kan dat dus zorgen voor een betere weerstand. Bijvoorbeeld door een leuke herinnering op te halen of te bedenken waar je dankbaar voor bent in je leven. 

Tips voor de juiste mindset

Positief zijn lukt misschien niet altijd. Soms ben je gewoon even boos of verdrietig. Deze tips kunnen misschien helpen:

  1. Bewaak je grenzen. Bedenk goed wat je wel en niet kunt. En nog belangrijker: waar je wel en geen energie aan wilt besteden. Als iets lukt, geeft dat een goed gevoel. Soms kun je zelfs meer dan je denkt. Dat geeft zelfvertrouwen.
  2. Bedenk een doel in je leven. MS kan veel veranderen in je leven. Als de lichamelijke gezondheid minder wordt, verdwijnen doelen misschien uit je leven. Het is belangrijk om nieuwe doelen te stellen die haalbaar zijn. Het halen van een doel zorgt voor een positief gevoel.
  3. Beloon jezelf. Het is belangrijk om af en toe te voelen dat je iets goed doet of dat iets gelukt is. Een beloning versterkt dit gevoel. Een beloning maakt het ook minder erg als iets energie kost of als je ergens stress van hebt.
  4. Kijk naar wat er nu is. Als er veel verandert, ga je misschien al snel kijken naar het verleden en de toekomst. Hoe was het vroeger en hoe zal het over een tijdje gaan? Dit zorgt vaak voor minder positieve gedachten. Kijken naar hoe het nu is, helpt je om positiever te denken. Waar ben je? Hoe gaat het nu met je? En wat doe je op dit moment? 

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over Psychische gezondheid

Volgend artikel