Leven met MS

Hoe kun je omgaan met tegenslagen?

De diagnose MS verandert het leven. De lichamelijke gezondheid wordt vaak minder. Dit is erg vervelend en kan zorgen voor psychische klachten. Ontdek wat je kunt doen bij tegenslagen.

In het kort

  • Bij MS wordt de lichamelijke gezondheid door de tijd heen minder. Voor iedereen is dit proces anders.
  • De achteruitgang bij MS kan tegenvallen. Een tegenslag kan zorgen voor psychische klachten, zoals een somber gevoel of boosheid.
  • Iedereen gaat anders om met tegenslagen. Er zijn tips en adviezen die je kunnen helpen.
  • Het helpt om dingen te blijven doen die nog wel lukken. En om contact te hebben met andere mensen, zoals vrienden of familie.
  • Soms kan het fijn zijn om met een zorgverlener te praten over psychische klachten. Bijvoorbeeld met een psycholoog. 

Wat gebeurt er bij een tegenslag?

Bij MS, multiple sclerose, wordt de lichamelijke gezondheid door de tijd heen minder. Dat kan snel of langzaam gaan. De achteruitgang kan tegenvallen. Voor iedereen is dit anders. Bij een tegenslag heb je niet altijd door wat er gebeurt. Bijvoorbeeld als iets wat vroeger wel kon, nu niet meer lukt. Je kunt je angstig of onzeker voelen over hoe het met je gaat in de toekomst. Of twijfelen over wie je zelf bent voor anderen, bijvoorbeeld als partner, ouder of werknemer. Misschien zit je met vragen. Hoe kan dit en wat gebeurt er nu? Het voelt alsof je geen controle hebt. 

Stress door tegenslagen

Een tegenslag kan zorgen voor verschillende gevoelens. Je krijgt er stress van. Het maakt rustig nadenken moeilijker. De dagelijkse dingen kosten je meer energie dan anders. > Meer over psychische problemen bij MS

Tips om de controle terug te krijgen

Het is belangrijk dat je weer grip krijgt bij een tegenslag. Deze tips kunnen helpen:

  1. Zorg voor structuur. Een dagplanning met vaste dingen die je wilt doen, helpt. Je kunt de activiteiten afvinken. Dit maakt het makkelijk om dingen te doen, ondanks dat je geen zin hebt. Het is belangrijk om taken die moeten af te wisselen met dingen die je leuk vindt om te doen.
  2. Kijk naar waar je invloed op hebt. Maak bijvoorbeeld een lijstje. Probeer te veranderen wat je kunt en wilt. Gebruik je energie zo weinig mogelijk voor de dingen waar je geen invloed op hebt.
  3. Wees niet streng voor jezelf. Bij een tegenslag heb je het moeilijk. Het is belangrijk dat je aardig bent voor jezelf. Verwen jezelf bijvoorbeeld eens. En wordt niet boos op jezelf als iets niet lukt of als je ergens geen zin in hebt.
  4. Kijk naar wat voor jou werkt. De meeste mensen maken vaker tegenslagen mee. Bedenk je hoe je eerder met een tegenslag omging. Wat hielp jou toen? Misschien helpt dat nu weer. 

Vraag hulp van anderen

Omgaan met een tegenslag is moeilijk in je eentje. Houd contact met vrienden en familie. Zij kunnen met je meedenken. En het is fijn om steun te krijgen van mensen om je heen. Misschien vind je het prettig om contact te hebben met andere mensen met MS. Zij herkennen de tegenslagen en kunnen je tips geven uit hun eigen ervaring. 

Psychische impact van MS

MS is een grillige en onvoorspelbare ziekte met grote gevolgen. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van somberheid of stress. Hoe geef jij MS een plek in je leven, en hoe doen anderen dat? Praat erover in deze groep.

Bekijk de groep

Professionele hulp bij psychische problemen

Het kan ook dat je het niet prettig vindt om met je naasten te praten over psychische problemen. Soms is het fijner om met een zorgverlener te praten. Bijvoorbeeld een psycholoog. Die kan je helpen als je psychische klachten hebt. Lees meer over hulp krijgen bij psychische klachten.

Blijf actief en zorg goed voor jezelf

Tegenslagen bij MS kun je vaak niet oplossen. Maar je kunt je eigen situatie wel verbeteren. Bijvoorbeeld door actief te blijven en goed voor jezelf te zorgen. Maak een lijstje met dingen waar je energie van krijgt en blijf die dingen doen als dat lukt. Zorg dat je genoeg beweegt, gezond eet en voldoende slaapt. Vergeet ook de dagelijkse dingen niet. Als je goed voor jezelf zorgt, voel je je vaak ook iets beter. 

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over Psychische gezondheid

Volgend artikel