Leven met MS

Je hebt MS en wilt je eigen bedrijf starten

Zou je graag als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan, ondanks je MS? Het is belangrijk om de voordelen en nadelen goed af te wegen.

In het kort

  • Ook als je MS hebt, kun je je eigen bedrijf oprichten.
  • Werk je als zelfstandig ondernemer, dan heb je de vrijheid om je eigen tijd in te delen.
  • Het zelfstandig ondernemerschap kan ook zwaar zijn en risico’s met zich meebrengen. 
  • Voor hulp en advies kun je terecht bij deskundige organisaties.

Aan de slag als zelfstandig ondernemer

Heb je MS, multiple sclerose, en past het ritme van een baan niet goed bij je? Misschien heb je een WIA-uitkering of WW-uitkering en wil je weer zelf geld verdienen? Het kan een idee zijn om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer. Je richt dan je eigen bedrijf op, bijvoorbeeld als zzp’er.

Je eigen tijd indelen

Werk je als zelfstandig ondernemer, dan heeft dat allerlei voordelen. Je bepaalt zelf wat het best bij je past. Wat je wel en niet doet. En je kunt je eigen tijd indelen. Vooral bij MS is dat een voordeel, want vaak heb je de ene dag meer energie dan de andere. Je werkzaamheden stem je daarop af.

Heel veel werk

Werken als zelfstandig ondernemer kan ook zwaar zijn. Er komt veel bij kijken. Denk maar aan de administratie, het zoeken naar nieuwe klanten en het bijhouden van je kennis. Voor iemand die gezond is, is dat al heel veel werk. Maar heb je MS, dan is het extra zwaar.

Lastig om je goed te verzekeren

Als zelfstandig ondernemer ben je niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Wil je toch inkomen hebben als je vanwege gezondheidsklachten niet kunt werken? Dan moet je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Vaak is zo’n verzekering erg duur. Ook kan het voor de verzekeraar een probleem zijn dat je al MS hebt.

Kun je het aan?

Denk je erover om als zelfstandig ondernemer te gaan werken? Dan moet je eerst alle voordelen en nadelen op een rij zetten. Kun je het aan? Zijn de risico’s niet te groot? En je moet een duidelijk plan hebben voor je onderneming. Wat heb jij je klanten te bieden? Hoe pak je de marketing aan? Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt.

Hulp en advies

Kijk dus of zelfstandig ondernemen écht iets voor je is. Het gaat erom dat je niet over je grenzen heen gaat. Voor hulp en advies kun je terecht bij uitkeringsinstantie UWV. Heb je een uitkering? Met goedkeuring van UWV kun je (een deel van) die uitkering houden. Zo verlies je niet meteen inkomen.

Nog meer deskundigen

Hulp en advies kun je ook krijgen van KVK, de Kamer van Koophandel. Zij zijn de deskundigen op het gebied van zelfstandig ondernemen. En speciaal voor zzp’ers is er nog ZZP Nederland. Hier kun je bijvoorbeeld de ‘Handreiking MS en werk’ krijgen, met nuttige informatie over wie je nog meer kunnen helpen.

Artikel met medewerking van:

  • Bernadette Linssen - adviseur verzekeringsarts, UWV

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 januari 2024

Lees meer over Werk en geldzaken

Volgend artikel