Leven met MS

Wat betekent MS voor je inkomen en je kosten?

MS heeft gevolgen voor je financiële situatie. Misschien ga je van een salaris naar een uitkering. En je hebt kosten, denk maar aan je medische behandeling.

In het kort

  • Door MS kan je financiële situatie veranderen.
  • Meld je je ziek? Dan krijg je misschien minder salaris. 
  • In sommige gevallen kun je een WIA-uitkering aanvragen. Dit is een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.
  • Je krijgt ook te maken met kosten, bijvoorbeeld voor je medische behandeling of voor aanpassingen in huis. Daar zijn verschillende vergoedingen voor.

Veranderingen in je financiële situatie

Heb je MS, multiple sclerose, dan heeft dat invloed op je financiën. Vooral op je inkomen. Misschien kun je niet meer werken, je gaat dan van een salaris naar een uitkering. Maar je krijgt ook te maken met kosten. Allereerst kost je medische behandeling geld. Ook kan het zijn dat je hulpmiddelen nodig hebt, of aanpassingen in huis. Daar zijn wel allerlei vergoedingen voor, zodat je niet in de problemen hoeft te komen.

Inkomen na je ziekmelding

MS kan ervoor zorgen dat werken niet meer gaat. In dat geval meld je je ziek. Het kan ook zijn dat je door je klachten minder moet gaan werken. Je meldt je dan ziek voor de uren die je minder werkt. Anders zou je later geen uitkering krijgen voor die uren. Na je ziekmelding krijg je nog gewoon salaris. Je werkgever moet in elk geval tot 2 jaar lang 70% van je loon doorbetalen.

Inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer je 2 jaar ziek bent, beoordeelt uitkeringsinstantie UWV je arbeidsongeschiktheid. Dit is de mate waarin je door je ziekte niet meer je eigen salaris kunt verdienen. Een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige kijken wat voor werk je nog zou kunnen doen, ondanks je MS. Ga je door je ziekte minder dan 65% van je eerdere salaris verdienen? Dan kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering. WIA staat voor: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Het UWV stuurt hierover een brief als je 88 weken ziek bent. Dat is na iets meer dan 1 jaar en 8 maanden. Voor de aanvraag krijg je meestal 6 weken de tijd. Het is belangrijk om te weten dat de overgang van een salaris naar een WIA-uitkering grote financiële gevolgen voor je kan hebben. Je inkomen gaat vaak flink omlaag.

Inkomen en vergoeding bij ontslag

Ben je na 2 jaar ziekte minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan heb je geen recht op een WIA-uitkering. Je kunt met je werkgever kijken of je binnen je organisatie nog iets kunt doen, bijvoorbeeld aangepast werk. Lukt dat niet? Dan kan je werkgever je ontslaan. Misschien heb je dan recht op een WW-uitkering. WW staat voor: Werkloosheidswet. Verder heb je recht op een eenmalig geldbedrag. Dit heet een transitievergoeding. Neem je zelf ontslag? Dan heb je geen recht op deze vergoeding.

Kosten van je behandeling

Je medische behandeling brengt uiteraard hoge kosten met zich mee. Zoals de kosten van je medicijnen voor MS. Deze worden vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering. Je hoeft je hier dus niet extra voor te verzekeren. Bepaalde behandelingen voor je MS-klachten worden ook uit het basispakket vergoed. Wel geldt er soms een maximaal aantal behandelingen per jaar, zoals bij fysiotherapie. Heb je meer medische kosten? Daarvoor kun je je extra verzekeren. Je maakt dan een keuze uit de aanvullende pakketten van je zorgverzekering.

Kosten van hulpmiddelen

Ook hulpmiddelen kosten geld. Kleine hulpmiddelen moet je vaak zelf betalen. De zorgverzekering kan bijspringen, afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Ook de gemeente kan financiële hulp bieden. Dit geld komt uit een speciale pot: de Wmo, voluit de Wet maatschappelijke ondersteuning. En ten slotte helpt het soms om de kosten als aftrekpost op te voeren in je belastingaangifte.

Kosten van woningaanpassingen

Heb je een aanpassing nodig in je huis, zoals een traplift of een verhoogde wc-pot? Dan kun je daarvoor een vergoeding krijgen. Dit kan via de Wmo of de Wlz, de Wet langdurige zorg. Bij je gemeente kun je navragen of je recht hebt op een vergoeding. Soms geldt er wel een eigen bijdrage. 

Heb je woningaanpassingen of hulpmiddelen nodig, zoek dan goed uit of je ze vergoed kunt krijgen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Artikel met medewerking van:

  • Redactie MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 januari 2024