Leven met MS

Werken als vrijwilliger met MS

Werken als vrijwilliger kan je een goed gevoel geven. Zeker als je betaalde baan is weggevallen door MS.

In het kort

  • Valt je betaalde baan weg door MS? Dan kan het fijn zijn om nieuwe dingen te gaan doen.
  • Misschien is vrijwilligerswerk iets voor je. Je doet dan goed werk, en je ontmoet nieuwe mensen.
  • Er zijn heel veel soorten vrijwilligerswerk waar je uit kunt kiezen.
  • Je kunt als vrijwilliger ook aan de slag bij MS-organisaties.
  • Kies vrijwilligerswerk dat goed bij je past. Het is belangrijk dat je niet over je grenzen heen gaat.

Je hebt tijd over… en nu?

Heb je MS, multiple sclerose, dan kan het zijn dat je betaalde baan te zwaar voor je wordt. Misschien ga je minder werken, of moet je er helemaal mee stoppen. Er verandert dan veel voor je. Je dagelijkse contacten met collega’s vallen weg. En je voelt je soms minder nuttig. Daarom is het belangrijk dat je vooral kijkt wat je nog wél kunt. Ga op zoek naar dingen die je leuk vindt en die je energie geven.

Vrijwilligerswerk: zet je in voor de samenleving

Misschien lijkt het je wat om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je doet dan iets goeds voor de samenleving, en je ontmoet nieuwe mensen. Dit helpt je om je goed te voelen. En er is van alles mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens welke verenigingsgebouwen er zijn in je omgeving. Of andere plekken waar ze vrijwilligers kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld een buurthuis, bibliotheek, kerk, ziekenhuis, verpleeghuis, voedselbank of tweedehandswinkel. Voor informatie over vrijwilligerswerk in jouw omgeving kun je terecht bij je gemeente of bij een vrijwilligerscentrale.

Vrijwilligerswerk bij MS-organisaties

Vrijwilligerswerk kun je ook doen in de wereld van MS. Organisaties zoals MS Vereniging Nederland en het Nationaal MS Fonds organiseren allerlei activiteiten en trainingen voor mensen met MS, en hebben daar vaak vrijwilligers voor nodig. Of denk aan het collecteren, langs de deuren gaan om geld op te halen voor MS-onderzoek. Het kan echt heel fijn zijn om iets te betekenen voor mensen die precies hetzelfde meemaken. En om ervaringen met hen uit te wisselen.

Werken als vrijwilliger: kun je het aan?

Denk je erover om vrijwilligerswerk te gaan doen? Dan is het belangrijk om eerst alle voordelen en nadelen op een rij te zetten. En om te kijken hoeveel tijd je aan het vrijwilligerswerk wilt besteden. Het gaat er vooral om dat je niet over je grenzen heen gaat. Zoek iets uit wat goed bij je past en wat je ook echt kunt volhouden. Je zult zien hoe fijn het is om nieuwe mensen om je heen te hebben en er samen iets moois van te maken.

Artikel met medewerking van:

  • Redactie MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 januari 2024

Lees meer over Werk en geldzaken

Volgend artikel