Leven met MS

Wie helpt er met advies over je persoonlijke werksituatie?

MS-klachten hebben invloed op hoe je je werk kunt doen. Misschien heb je hier vragen of zorgen over. Verschillende mensen en organisaties helpen je.

In het kort

  • Heb je vragen over het werk dat je doet en hoe MS dit beïnvloedt? Je werkgever is je eerste contactpersoon.
  • De bedrijfsarts kan helpen met vragen over werk en gezondheid, ook als je niet ziekgemeld bent.
  • De MS Vereniging Nederland heeft MS-coaches: professionele ervaringsdeskundigen die veel weten over blijven werken met MS.  
  • Je zorgverleners kunnen ook meedenken over werken met MS. Bijvoorbeeld de huisarts, je MS-verpleegkundige of een ergotherapeut.
  • Als ondernemer kun je voor vragen over MS en ondernemerschap terecht bij de Kamer van Koophandel. 

Eerste contactpersoon: de werkgever

Krijg je de diagnose MS, multiple sclerose? Het is belangrijk om je werkgever hierover te vertellen. Ook als MS nog geen invloed heeft op je werk. Een behulpzame werkgever denkt met je mee en geeft begeleiding als dat nodig is. Goed contact met de werkgever helpt om zo lang mogelijk te blijven werken met MS. Zit je met vragen over MS en je werk? Je werkgever of leidinggevende is je eerste contactpersoon als het gaat om je werk. 

In gesprek met de bedrijfsarts

Je werkgever kan zorgen dat je een afspraak krijgt bij de bedrijfsarts. Dit is een deskundige die veel weet over werk en gezondheid. Je hoeft niet ziekgemeld te zijn om naar een bedrijfsarts te kunnen. Ook als je vragen hebt of je zorgen maakt, kun je naar de bedrijfsarts voor advies. Iedere werknemer in Nederland heeft hier recht op. Veel bedrijven werken met een arbodienst. Dit is een organisatie waar meerdere bedrijfsartsen werken waar je naartoe kunt. Sommige bedrijven hebben zelf een bedrijfsarts in dienst waar je een afspraak bij kunt maken. 

MS-coaches voor werk en MS

Soms is het prettig te praten met ervaringsdeskundigen. De MS Vereniging Nederland heeft MS-coaches die professioneel advies kunnen geven en ervaring hebben met de ziekte. De MS-coaches geven advies op maat en bieden praktische oplossingen als je problemen hebt met je werk door MS. 

Patiëntenfederatie Nederland en Centrum Chronisch Ziek en Werk

Er zijn meer organisaties die helpen met advies over je werk als je een blijvende ziekte hebt, zoals MS. Zoals Patiëntenfederatie Nederland, een organisatie die opkomt voor alle mensen die om verschillende redenen zorg nodig hebben. En het Centrum Werk en Gezondheid, een organisatie opgericht door mensen die ervaring hebben met een blijvende aandoening. De organisatie begeleidt mensen professioneel bij het vinden van passend werk en het omgaan met een ziekte. 

Vraag je zorgverleners naar werken met MS

Zorgverleners die je ziet als je MS hebt, kunnen je ook helpen met vragen over je werk. Zoals de MS-verpleegkundige. Deze kan met je meedenken over de haalbaarheid van werk en hoe je kunt blijven werken. Ook de huisarts kan helpen bij vragen, bijvoorbeeld over het combineren van je werk met je privéleven. Denk je dat er aanpassingen nodig zijn aan je werkplek? Daarover kan een ergotherapeut meedenken. 

Zelfstandig ondernemer met MS

Heb je een eigen bedrijf, bijvoorbeeld als zelfstandige zonder personeel (zzp’er)? Ook dan kun je advies krijgen over je persoonlijke werksituatie, bijvoorbeeld bij zorgverleners of een MS-coach. Je kunt ook zelf een bedrijfsarts inschakelen. De Kamer van Koophandel geeft ook advies en ondersteuning aan ondernemers, ook met een blijvende ziekte. 

Artikel met medewerking van:

  • Bernadette Linssen - adviseur verzekeringsarts, UWV

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 28 mei 2024

Lees meer over Werk en geldzaken

Volgend artikel