Leven met MS

Ziek thuis door MS, wat nu?

Als werken door MS niet meer gaat, meld je je ziek. Samen met je werkgever kijk je dan of je toch weer aan de slag kunt. Zonder over je grenzen heen te gaan.

In het kort

  • Lukt het door MS niet meer om te werken? Dan meld je je ziek.
  • Samen met je werkgever kijk je of je toch weer kunt gaan werken. Dat heet re-integreren.
  • Re-integreren kan bij je eigen werkgever, of bij een andere werkgever.
  • Het is belangrijk dat je in gesprek blijft met je leidinggevende én met je collega’s.

Ziekmelden bij MS

MS, multiple sclerose, kan ervoor zorgen dat werken niet meer gaat. In dat geval meld je je ziek. Het kan ook zijn dat je door je klachten minder moet gaan werken. Je meldt je dan ziek voor de uren die je minder werkt. Na je ziekmelding krijg je nog gewoon salaris. Je werkgever moet minimaal 70% van je loon doorbetalen, tot 2 jaar lang.

Re-integreren: weer aan de slag

Na je ziekmelding ga je samen met je werkgever en de bedrijfsarts kijken of je toch weer aan de slag kunt. Dat heet re-integreren. Er zijn 2 manieren om te re-integreren: 

  • terug naar je eigen werkgever
  • naar een andere werkgever

Hieronder lees je wat deze 2 manieren voor je betekenen.

Terug naar je eigen werkgever

Samen met je werkgever kijk je of je binnen de organisatie weer aan de slag kunt. Het liefst doe je dat in je eigen functie, misschien met aanpassingen in je taken of werkuren. Lukt dat niet? Dan kijk je of je in de organisatie iets anders kunt gaan doen. Dat moet dan wel werk zijn dat echt bij je past. Werk waar je blij van wordt. Het is belangrijk om daar goed over na te denken.

Naar een andere werkgever

Lukt het niet om weer aan de slag te gaan bij je eigen werkgever? Dan bestaat er nog een andere mogelijkheid. Samen met je werkgever ga je op zoek naar geschikt werk bij een andere organisatie. Het werk dat je daar kunt gaan doen, moet natuurlijk wel bij je passen. En je moet het ook kunnen volhouden. Er zijn re-integratiebedrijven die je bij deze stap kunnen helpen en adviseren.

Het re-integratiedossier

Voor beide manieren om te re-integreren geldt dat je werkgever een dossier moet bijhouden. Dit heet het re-integratiedossier. Daarin zitten alle documenten over je re-integratie. Bijvoorbeeld het plan van aanpak dat je samen met je werkgever opstelt. In dit plan beschrijven jullie wat je allebei gaat doen om je re-integratie mogelijk te maken. Ook de verslagen van de evaluatiegesprekken komen in het dossier. Dit zijn de gesprekken die je met je werkgever en de bedrijfsarts hebt over hoe het gaat. Voor alle documenten die in het dossier moeten, zijn formulieren beschikbaar bij uitkeringsinstantie UWV.

Re-integreren: altijd in gesprek blijven

Re-integreren is niet altijd gemakkelijk. Misschien kom je erachter dat het werk toch erg zwaar voor je is. Of het gaat tijdelijk slechter met je door de MS. Je zult dan steeds moeten kijken of je niet over je grenzen heen gaat. Soms zijn er nieuwe aanpassingen in je taken of werkuren nodig. Dit bespreek je met je leidinggevende en de bedrijfsarts. Verder kan het zijn dat de contacten met je collega’s moeilijker gaan dan vroeger. Ook met hen moet je in gesprek blijven. Zij krijgen dan meer begrip voor je situatie.

Artikel met medewerking van:

  • Bernadette Linssen - adviseur verzekeringsarts, UWV

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Lees meer over Werk en geldzaken

Volgend artikel