Leven met MS

Zwanger zijn met MS

Een zwangerschap met MS is vaak een gewone zwangerschap. Het is wel belangrijk om goed te letten op de gezondheid. Hoe is het om zwanger te zijn met MS? 

In het kort

  • Zwanger zijn als je MS hebt, is vaak hetzelfde als een gewone zwangerschap.
  • Een zwangerschap heeft geen negatieve invloed op het verloop van MS later.
  • Na de 4e maand van de zwangerschap is de kans op een schub kleiner.
  • Zolang de zwangerschap goed gaat en de MS rustig blijft, zijn er geen extra controles nodig.
  • Bij veranderingen in MS-klachten is het belangrijk om te overleggen met de neuroloog en de verloskundige. 

Een zwangerschap als je MS hebt

Zwanger worden kan als je MS, multiple sclerose, hebt. Een zwangerschap gaat vaak hetzelfde als bij mensen zonder MS. De kans op problemen tijdens de zwangerschap of bevalling is even groot als bij iemand zonder MS. Ook de kans op afwijkingen bij het kind is even groot. Als je zwanger bent, heeft dit geen negatieve invloed op het verloop van MS later.  

Minder MS-klachten tijdens de zwangerschap

Veel mensen met MS hebben tijdens een zwangerschap minder of geen klachten van MS. Na de 4e maand van de zwangerschap is de kans op schubs ook kleiner. Iemand met MS kan tijdens de zwangerschap wel meer last hebben van vermoeidheid. En de eerste 3 maanden na de bevalling kan MS erg actief zijn. Daarna geeft MS vaak weer klachten die vergelijkbaar zijn met de klachten voor de zwangerschap. 

Zorg tijdens de zwangerschap

Er zijn geen extra controles nodig zolang de MS rustig blijft en de zwangerschap goed gaat. Het is wel belangrijk dat de neuroloog weet dat je zwanger bent. En dat de verloskundige weet dat je MS hebt. Extra begeleiding is niet altijd nodig, maar iemand met MS krijgt vaak begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis. Dit gebeurt in ieder geval als iemand met MS medicijnen gebruikt in de zwangerschap. Dit betekent ook dat je waarschijnlijk in het ziekenhuis bevalt. De gynaecoloog en verloskundige kunnen je hier beter helpen tijdens de bevalling als dat nodig is. 

Wat als er meer MS-klachten komen?

Soms worden MS-klachten toch plotseling erger tijdens een zwangerschap. Het is belangrijk om dit meteen te bespreken met een zorgverlener. Misschien heb je voordat je zwanger werd al een plan gemaakt voor schubs tijdens de zwangerschap. Samen met je neuroloog kijk je wat de beste behandeling is. Niet alle medicijnen zijn veilig tijdens een zwangerschap. Vaak kun je wel behandeld worden met methylprednisolon. De neuroloog kijkt wat de beste oplossing is in elke situatie. 

Artikel met medewerking van:

  • drs. Jantien Visser - gynaecoloog, Amphia Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024

Lees meer over Zwangerschap en ouderschap

Volgend artikel