Ontstekingsbevorderend dieet en psychische klachten bij MS

  • Gepubliceerd op: 9 april 2024
  • Categorie: Nieuws over onderzoek

Ontstekingsbevorderend voedsel kan bij MS, multiple sclerose, op de lange termijn leiden tot depressie en angst. Dat ontdekten wetenschappers na een onderzoek van 10 jaar waarbij ze het dieet en de psychische klachten van mensen met MS onderzochten.  

Bij MS kunnen plotseling ontstekingen ontstaan in de hersenen en het ruggenmerg. Bepaalde voeding zorgt er mogelijk voor dat die ontstekingen, en daarmee ook klachten, erger worden.  

De onderzoekers volgden ruim 200 mensen met MS gedurende 10 jaar en hielden hun eetpatroon bij. Ze hielden hiervoor het dieet van de deelnemers naast de zogenaamde Dietary Inflammatory Index. Dit is een lijst van voedingsmiddelen die tot ontstekingen kunnen leiden. Daarnaast vulden de deelnemers vragenlijsten in over depressie, angst en vermoeidheid.  

Uit het onderzoek bleek dat een ontstekingsbevorderend dieet vaak samenging met meer depressie- en angstklachten, maar niet met vermoeidheid. De onderzoeksgroep zag dit verband vooral bij een langdurig dieet van ontstekingsbevorderend voedsel, en niet op de korte termijn. 

> Wil je meer lezen over dit onderzoek? Dit kan op MS.nl.