Dubbele benadeling van vrouwen met MS

  • Gepubliceerd op: 6 mei 2024
  • Categorie: Nieuws van partners

Vrouwen met ziektes als MS hebben het extra zwaar. Ze worden vaker gediscrimineerd en ervaren meer ongewenst gedrag dan vrouwen zonder beperkingen en mannen met een ziekte of handicap.

Twee Nederlandse organisaties, het Netwerk VN-Vrouwenverdrag en de Alliantie VN-verdrag, brachten op 7 maart 2024 een rapport uit genaamd: Dubbel benadeeld. De naam komt vanwege de dubbele discriminatie die deze vrouwen ervaren: vanwege hun geslacht en hun handicap. Dit leidt volgens het rapport tot meer moeite om werk te vinden, toegang te krijgen tot gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Ook afkomst, cultuur en huidskleur spelen een rol bij deze achterstelling. 

Karin Netten, bestuurslid MS Vereniging Nederland noemt de uitkomsten schokkend: “Hoe is het mogelijk dat in 2024 in Nederland de vrouw nog zo wordt achtergesteld, buitengesloten en afhankelijk wordt gehouden? Het leven is al uitdagend genoeg met een beperking of chronische ziekte. Laat staan als je dan ook nog eens te maken krijgt met discriminatie en financiële afhankelijkheid.”

MS Vereniging Nederland behartigt de belangen van alle MS patiënten, of je nu lid bent of niet. Loop je ergens tegenaan? Laat het MS Vereniging Nederland weten. Vrouwen met MS kunnen altijd terecht bij de MS-telefoon op 088-374 8585, waar mensen met MS hun verhaal kunnen delen en advies kunnen krijgen. Samen kunnen we het onrecht inzichtelijk en invoelbaar maken voor beleidsmakers en de situatie veranderen.