Persoonlijke training tegen vermoeidheid

  • Gepubliceerd op: 19 juni 2024
  • Categorie: Nieuws over onderzoek

Vermoeidheid komt veel voor bij mensen met MS. Sporten kan helpen om je fitter en minder vermoeid te voelen. Het zorgt voor meer spierkracht en een betere nachtrust. Een trainingsprogramma aangepast op jouw persoonlijke behoeften kan daarnaast nóg meer voordelen hebben. 

Dat zagen onderzoekers toen ze twee groepen mensen met MS met vermoeidheidsklachten een sportprogramma lieten volgen. Eén programma bestond uit standaard kracht- en conditietraining en was voor iedereen hetzelfde. Het andere programma was speciaal op maat gemaakt voor iedere persoon. Op maat gemaakt of niet, de deelnemers uit beide programma's voelden zich na afloop beter en minder vermoeid.  

> Wil je weten welke voordelen het op maat gemaakte programma daarnaast had? Lees dan het hele onderzoek op MS.nl. 

Bewegen

Voor mensen met MS is het belangrijk om voldoende te bewegen. Het kan de mobiliteit bevorderen en de kans op complicaties verminderen. Een aanrader dus. Maar door je lichamelijke klachten gaat het bewegen misschien lastig. Hoe ga je daarmee om? Waar heb jij baat bij? Hoe motiveer jij jezelf en hoe doen anderen dit? Lees hier de ervaringen en deel jouw verhaal.

Bekijk de groep