MS-onderzoek

Onderzoek naar het remmen van de ontsteking

Wetenschappers doen onderzoek naar bestaande en nieuwe medicijnen om MS te remmen. Zo onderzoeken ze welke medicijnen MS beter kunnen remmen met minder bijwerkingen. 

In het kort 

  • Bij MS veroorzaakt het afweersysteem beschadigingen aan de beschermlaag rondom de zenuwen.
  • Veel MS-remmende medicijnen verzwakken het afweersysteem. Hierdoor kan het afweersysteem de zenuwen minder goed aanvallen. 
  • Onderzoekers proberen nieuwe medicijnen voor MS te vinden. Bijvoorbeeld middelen die beter werken of minder bijwerkingen hebben.  
  • Ook doen wetenschappers onderzoek naar bestaande medicijnen. Ze kijken bijvoorbeeld of het helpt om eerder te beginnen met medicatie. En ze onderzoeken bijwerkingen van medicijnen.  

Ontstekingen bij MS 

Bij MS, multiple sclerose, valt het afweersysteem de beschermlaag rond de zenuwen aan. Veel medicijnen voor MS maken het afweersysteem zwakker. Hierdoor verminderen de aanvallen op de myeline. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van ontstekingen en het stoppen van die ontstekingen. Het remmen van ontstekingen kan bestaande zenuwschade niet herstellen. Maar nieuwe schade door MS blijft dan beperkt.  

Onderzoek naar nieuwe medicijnen 

Er zijn al een aantal medicijnen die zenuwschade remmen. Toch blijven wetenschappers nieuwe medicijnen onderzoeken. Ze kijken of deze beter werken dan de bestaande medicijnen. En of ze minder bijwerkingen hebben. Voorbeelden van nieuwe medicijnen zijn rituximab en ublituximab. Deze werken op ongeveer dezelfde manier als bestaande MS-remmende medicijnen. Voor sommige middelen is meer onderzoek nodig om het effect en de bijwerkingen goed te bepalen. 

Onderzoek naar bestaande medicijnen 

Onderzoekers bestuderen bestaande medicijnen. Ze kijken wat een medicijn doet, ook jaren later nog, en hoe vaak iemand bijwerkingen krijgt. Ze onderzoeken ook de werking van medicijnen bij een andere groep mensen dan waar het medicijn eigenlijk voor bedoeld is. Een medicijn voor mensen met RRMS werkt misschien ook voor mensen met PPMS. Ook kijken ze naar behandelschema's van bestaande medicijnen. Door onderzoek weten we nu dat de tijd tussen 2 behandelingen met natalizumab langer kan zijn dan we eerst dachten. Het medicijn werkt dan net zo goed en mensen met MS die deze behandeling krijgen hoeven minder vaak naar het ziekenhuis.   

Onderzoek naar vroeg starten met medicatie 

Er is steeds meer bewijs dat vroeg starten met sterke medicatie gunstig kan zijn voor het verloop van MS. Met vroeg starten wordt bedoeld: snel starten met medicatie nadat de diagnose MS gesteld is. Vaak is er namelijk al schade aan de zenuwen voordat de eerste klachten verschijnen. Die schade gaat niet meer weg. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het starten met een tweedelijns medicijn in plaats van met een eerstelijns medicijn. Als je op jonge leeftijd begint met een krachtig medicijn, kun je problemen op latere leeftijd mogelijk voorkomen. 

Onderzoek naar bijwerkingen 

Bijwerkingencentrum Lareb doet onderzoek naar bijwerkingen van bestaande medicijnen. Het centrum gebruikt bestaande kennis en vragenlijsten om meer informatie te verzamelen over een middel. Bijvoorbeeld hoe vaak bijwerkingen voorkomen en bij wie.  

Onderzoek naar BTK-remmers 

BTK-remmers zijn mogelijk een nieuw soort behandeling voor mensen met MS. Deze medicijnen maken het afweersysteem zwakker. Hiermee lijken ze op de MS-remmers die er al zijn. Maar BTK-remmers remmen maar een stukje van het afweersysteem. Dat is goed, want het afweersysteem is nodig om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers. Ook kunnen BTK-remmers in het brein komen, wat andere MS-remmende medicijnen niet lukt. Dit kan ervoor zorgen dat het medicijn beter werkt. Hoe BTK-remmers precies werken, is nog niet duidelijk. Hier moet eerst meer onderzoek naar gedaan worden.  

Artikel met medewerking van:

  • Karin van der Hiele - onderzoeker, Universiteit Leiden
  • dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 7 februari 2024

Lees meer over Onderzoek naar de behandeling van MS

Volgend artikel