MS-onderzoek

Onderzoek naar het verminderen van klachten

Klachten bij MS kunnen zorgen dat de kwaliteit van leven minder wordt. Wetenschappers zoeken naar manieren om klachten te verminderen.  

In het kort 

  • Mensen met MS kunnen last krijgen van verschillende klachten. 
  • Wetenschappers onderzoeken wat kan helpen om de klachten te verminderen. 
  • Klachten waar nu veel onderzoek naar wordt gedaan, zijn loopproblemen, cognitieve problemen, vermoeidheid en slaapproblemen. 

Onderzoek naar verminderen van klachten 

Mensen met MS, multiple sclerose, hebben vaak last van verschillende klachten. Dit noemen we ook wel: symptomen. Hierdoor wordt de kwaliteit van leven minder. Wetenschappers onderzoeken wat kan helpen om de klachten te verminderen. Er wordt onderzoek gedaan naar bijna alle klachten. Bijvoorbeeld loopproblemen, cognitieve problemen, vermoeidheid en slaapproblemen. 

Oplossingen voor loopproblemen 

Mensen met MS hebben vaak moeite met lopen. Wetenschappers doen onderzoek naar hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld spalken die ervoor zorgen dat lopen minder moeite kost. Andere wetenschappers proberen het lopen te verbeteren door de hersenen te prikkelen met een apparaat. De hersengebieden die het lopen aansturen worden dan actiever. Hiermee hopen de onderzoekers dat de spieren beter gaan werken. 

Cognitieve problemen verminderen 

Bij MS kan iemand last krijgen van problemen met denken, aandacht vasthouden en plannen. Met andere woorden: cognitieve problemen. Onderzoekers kijken hoe ze deze problemen kunnen voorkomen en behandelen. Bijvoorbeeld met oefeningen om het denken te verbeteren, zoals oefeningen om je geheugen uit te dagen . Ook onderzoeken ze of het trainen van nauwgezetheid voorafgaand aan zulke oefeningen kan helpen om de training effectiever te maken. Verder onderzoeken ze of bewegen helpt om cognitieve problemen uit te stellen. Onderzoekers kijken dan of mensen die veel sporten of bewegen, minder snel last krijgen van cognitieve problemen dan mensen die weinig sporten.

Omgaan met vermoeidheid 

Vermoeidheid komt vaak voor bij MS. Het is al bekend dat oefentherapie hierbij kan helpen. Dit is het trainen van het uithoudingsvermogen en spierkracht. Ook doen wetenschappers onderzoek naar de invloed van cognitieve gedragstherapie (CGT) op vermoeidheid. Dat is een psychologische therapie waarbij iemand leert anders naar de vermoeidheid te kijken en anders met de klacht om te gaan. Door onderzoek is bekend dat CGT bij vermoeidheid ook goed werkt wanneer iemand de therapie online krijgt in plaats van in het echt.

Slaap verbeteren 

Slaapproblemen kunnen veel invloed hebben op andere klachten. Daarom willen onderzoekers weten hoe mensen met MS beter kunnen slapen. Ze onderzoeken bijvoorbeeld of cannabis de slaap kan verbeteren. In deze studie krijgen de deelnemers CBD. Dit is een stof uit de cannabisplant. Van deze stof raak je niet high of onder invloed. Sommige mensen kunnen er beter door slapen. Wetenschappers kijken of dit ook werkt tegen slaapproblemen bij mensen met MS. 

Artikel met medewerking van:

  • Karin van der Hiele - onderzoeker, Universiteit Leiden
  • dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 7 februari 2024

Lees meer over Onderzoek naar de behandeling van MS

Volgend artikel