MS-onderzoek

Onderzoek naar het dagelijks leven met MS

MS heeft veel invloed op het dagelijks leven. Wetenschappers onderzoeken wat lichamelijke en psychische problemen bijvoorbeeld doen met het sociale leven van mensen met MS.

In het kort

  • De invloed van MS op het dagelijks leven van mensen is vaak groot. Vooral problemen met denken lijken ervoor te zorgen dat mensen met MS minder activiteiten kunnen doen op een dag.
  • Veel mensen met MS raken op een moment in hun leven arbeidsongeschikt. Maar wetenschappers denken dat dit vaak voorkomen kan worden.
  • Uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen met MS die thuis zitten na een schub, toch nog kunnen werken. Hiervoor moeten ze goed begeleid worden.
  • Het sociale leven en hoe mensen hun vrije tijd invullen, heeft veel invloed op hoe zij hun kwaliteit van leven beoordelen.
  • Er zijn ook veel MS-klachten die het leven beïnvloeden. Daarom zoeken wetenschappers naar betere behandelingen voor deze klachten. 

De invloed van MS op het dagelijks leven

Iemand met MS, multiple sclerose, heeft vaak last van lichamelijke en psychische klachten. Dit heeft veel invloed op het dagelijks leven. Sommige lichamelijke klachten zorgen ervoor dat sommige dingen niet meer lukken door MS. Psychische problemen maken het moeilijker om de dagelijkse dingen te blijven doen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vooral cognitieve problemen ervoor zorgen dat mensen met MS minder kunnen doen op een dag. 

Cognitieve klachten in het dagelijks leven

Koken, een boek lezen of internetbankieren: voor de meeste taken op een dag moet je goed nadenken. Dat is moeilijker als je last hebt van cognitieve klachten bij MS. Je hebt dan moeite met bijvoorbeeld plannen, dingen onthouden en de aandacht erbij houden. Wetenschappers onderzoeken op welke manieren cognitieve klachten mensen beperken bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ook onderzoeken ze hoe MS-zorgverleners beter kunnen bepalen hoeveel iemand last heeft van cognitieve klachten in het dagelijks leven. Wetenschappers ontwikkelen hiervoor een betere vragenlijst. 

Werken met MS

Veel mensen met MS raken op een moment in hun leven arbeidsongeschikt. Ze kunnen dan niet meer werken door lichamelijke, cognitieve of psychische klachten. Maar wetenschappers denken dat veel mensen met MS die niet meer werken, dit eigenlijk nog wel kunnen met de nodige aanpassingen. Daarom onderzoeken ze waarom de ene persoon met MS blijft werken en de ander niet. We weten in ieder geval dat het werk zelf hierbij belangrijk is. Bijvoorbeeld de afstand van huis naar werk en of een werkgever meedenkt over oplossingen die het werk makkelijker maken.  

Re-integreren met MS

Iemand met MS die thuiszit door een schub keert vaak niet meer terug naar het werk. Maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen wel weer aan het werk zouden kunnen. Dit heet: re-integreren. Wetenschappers onderzoeken daarom hoe mensen met MS kunnen re-integreren op hun werk, bijvoorbeeld na een schub. Hier is nog geen speciale methode voor. Wetenschappers willen hier nu een plan voor maken, waarin staat waarop gelet moet worden als iemand met MS gaat re-integreren. Zo heeft iemand na een schub vaak tijd nodig om te herstellen. En moet er aandacht zijn voor wat iemand na een schub wel en niet kan op het werk. 

Sociaal leven en vrije tijd

In het dagelijks leven is werk niet het enige belangrijke. Het sociale leven en wat iemand met vrije tijd doet, is ook belangrijk bij MS. Dit heeft namelijk veel invloed op iemands kwaliteit van leven. Zo ontdekten wetenschappers dat sociale activiteiten erg bepalend zijn voor het cijfer dat mensen met MS hun leven geven. Ook of iemand veel creatieve dingen doet is belangrijk. En hoe iemand thuis woont. Samenwonen met een partner is goed voor iemands welzijn. Iemand met MS ervaart veel steun van een partner. 

De gevolgen van MS-klachten

MS heeft veel lichamelijke en psychische gevolgen. Al deze klachten kunnen los van elkaar invloed hebben op het dagelijks leven. Oogklachten maken lezen moeilijker. Maar ze zorgen er ook voor dat praktische dingen zoals boodschappen doen lastig zijn. En door problemen met de darmen of blaas kan iemand met MS moeilijker iets buitenshuis doen. Wetenschappers onderzoeken wat helpt om de invloed van MS-klachten op het dagelijks leven te beperken. En ze kijken naar betere behandelingen voor deze klachten. > Meer over onderzoek naar de behandeling van MS

Artikel met medewerking van:

  • Karin van der Hiele - onderzoeker, Universiteit Leiden

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024

Lees meer over Onderzoek naar leven met MS

Volgend artikel