MS-onderzoek

Onderzoek naar voeding, beweging en ontspanning

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor de gezondheid, ook voor mensen met MS. Wetenschappers onderzoeken hoe mensen met MS hun gezondheid kunnen verbeteren met voeding, beweging en ontspanning. 

In het kort

  • Wetenschappers doen onderzoek naar de gezondheid van mensen met MS. Hierbij kijken ze bijvoorbeeld naar voeding, beweging en ontspanning.
  • Een gezond voedingspatroon kan de kwaliteit van leven bij MS verbeteren. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voeding het verloop van de ziekte verandert.
  • Het is moeilijk de invloed van voeding op de gezondheid te onderzoeken. Maar wetenschappers proberen het toch.
  • Door onderzoek weten we dat voldoende bewegen en ontspannen erg belangrijk is voor mensen met MS.
  • Voeding, beweging en ontspanning kunnen lastig zijn bij MS, bijvoorbeeld door klachten. Wetenschappers kijken ook wat mensen met MS helpt hiermee om te gaan. 

De gezondheid van mensen met MS

Wetenschappers doen veel onderzoek naar de gezondheid. Er zijn ook onderzoekers die speciaal kijken naar de gezondheid van mensen met MS, multiple sclerose. Ze willen bijvoorbeeld weten hoeveel mensen bewegen voor en na de diagnose MS. En leren over het voedingspatroon van mensen met MS. Ook onderzoeken wetenschappers hoe mensen met MS hun gezondheid kunnen verbeteren met bepaalde voeding, beweging of ontspanning.  

Wat betekent voeding bij MS?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voeding het verloop van MS kan beïnvloeden. Maar dit betekent niet dat voeding helemaal geen invloed heeft op het verloop van de ziekte. De laatste jaren blijkt steeds vaker dat een gezond voedingspatroon de kwaliteit van leven bij MS kan verbeteren. En dat het vermoeidheid en andere klachten van MS kan verminderen. Een gezond voedingspatroon is een compleet eetpatroon, waarbij je van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Het bestaat volgens de wetenschappers uit veel groente, fruit, volkoren producten en gezonde vetten uit bijvoorbeeld vis. Maar er is meer onderzoek nodig om echt te weten wat precies het verloop van MS beïnvloedt. 

Onderzoek naar voeding is moeilijk

Onderzoek naar de invloed van voeding op het verloop van MS is moeilijk. Dit heeft meerdere oorzaken:

  • De invloed van één voedingsstof is moeilijk te bepalen. Wat je eet en drinkt bestaat altijd uit meerdere voedingsstoffen. Dit maakt het moeilijk voor wetenschappers om te onderzoeken wat één bepaalde voedingsstof doet met het verloop van MS.
  • Onderzoek naar eetpatronen is duur. Om meer te leren over de gevolgen van voeding en bepaalde eetpatronen moeten wetenschappers een groep mensen jarenlang volgen. Hierdoor zijn de kosten van dit soort onderzoek hoog.
  • Iets onderzoeken in een laboratorium is anders dan onderzoek bij mensen. Onderzoek in een laboratorium is goedkoper. Veel onderzoek naar voeding gebeurt dan ook in een lab. Als wetenschappers iets ontdekken over voeding in een laboratorium betekent dit niet altijd dat het ook klopt bij mensen.

Ondanks dat onderzoek moeilijk is, doen wetenschappers het wel. Zo leren we steeds meer over voeding. 

Voeding bij slikproblemen of darmklachten

Sommige MS-klachten maken het moeilijker om te eten of drinken. Ook hier doen wetenschappers onderzoek naar. Ze kijken bijvoorbeeld hoe mensen met slikproblemen ervoor kunnen zorgen dat ze genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. En welke voeding helpt om klachten met de darmen of blaas te verminderen. 

Bewegen met MS

Bij een gezonde leefstijl hoort ook voldoende beweging. Voor mensen met MS kan dit moeilijk zijn, bijvoorbeeld door lichamelijke problemen die ervoor zorgen dat bewegen onprettig is. Lang werd gedacht dat mensen met MS zo min mogelijk moesten bewegen. Inmiddels weten we door wetenschappelijk onderzoek dat dit niet klopt. Voor mensen met MS is het erg belangrijk dat ze voldoende bewegen. 

Nieuw inzicht in het belang van bewegen

Wetenschappers willen meer leren over hoe bewegen helpt bij MS. En welke beweging goed is voor de gezondheid en welke juist niet. En wat werkt bij welke vorm van MS. Zo weten we door wetenschappelijk onderzoek dat lichamelijke training voordelen heeft bij relapsing remitting MS. Maar onderzoekers willen ook weten wat de invloed van training is bij progressieve MS. En uit onderzoek blijkt dat vrouwen met MS minder last hebben van vermoeidheid, depressie en gevoelsstoornissen als ze sporten in het water of yoga doen. En dat loopbandtraining helpt om de loopsnelheid van mensen met MS te verbeteren. 

Hoe belangrijk is ontspanning?

Niet alleen lichamelijke inspanning is belangrijk bij MS. Ook ontspanning is van belang. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat ontspanningstherapie helpt om depressie en angst bij mensen met MS tegen te gaan. En mindfulness kan een positieve invloed hebben op cognitieve klachten. Mensen hebben door mindfulness minder last van problemen met denken. Om meer te leren over hoe ontspanning helpt bij MS is meer onderzoek nodig. 

Artikel met medewerking van:

  • Karin van der Hiele - onderzoeker, Universiteit Leiden

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024

Lees meer over Onderzoek naar leven met MS

Volgend artikel